SVJETSKA MODA

Pobuna zbog majice u American Apparelu

Kad korporacije misle da su i zaposlenici roba

 
American Apparel jedan je od onih brendova koji su ime izgradili na kontroverzi i hodanju po rubu što se tiče (dobrog) ukusa. Tako smo se u njihovim kampanjama već nagledali kojekakvih asocijacija povučenih između rastezljivosti odjeće i ženskog reproduktivnog organa, prozirnog donjeg rublja na mlađahnim djevojkama, aluzija na seksualni odnos i submisivnost žene, reklamiranje mini suknje fotografijama gaćica školarke - što možemo sasvim komotno opisati kao dječju pornografiju...  
 
Loša provokacija na rubu zakona nije im nikada bila nimalo strana, no sada je uprava American Apparela na leđa navukla i bijes svojih zaposlenika. Predmet pobune je, naime, crna majica s natpisom: "Ask Me to Take It All Off" (Traži me da skinem sve) koju su prodavači i prodavačice u trgovinama American Apparela trebali nositi na slavni američki Black Friday. Posrijedi je, naravno, igra riječima no uzmemo li u obzir kako u trgovinama rade i srednjoškolke fora ispada poprilično degutantna. Uglavnom, fora je degutantna jer mijenja sprdnju na nečiji račun u zamjenu za lovu. A taj netko najvjerojatnije neće ništa reći kako ne bi zaradio otkaz. Senzacionalna strana kapitalizma, priznat ćete.
 
  
"Razumijem da American Apparel, korporacija, ne doživljava mene kao osobu već kao robu čija je seksualnost na prodaju, sve kako bi na tome čim više profitirala," rekla je jedna od zaposlenica povodom incidenta te dodala kako ovakvo što smatra "seksualnim zlostavljanjem na radnom mjestu". Iz American Apparela spornu su majicu povukli uz objašnjenje da su "se samo malo mislili našaliti igrom riječi". Nažalost, čini se kako je korporacijama sve predmet sprdnje, pogotovo ako ta sprdnja generira profit! 
 
 
T.L.
Foto: American Apparel
Objavljeno: 25.11.2015. u 09:49

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p