SVJETSKA MODA

Postapokaliptični chic Garetha Pugha

Modni Mozart mlađe generacije predstavio savršenu kolekciju na PFW-u

Dok drugi dizajneri u većoj ili manjoj mjeri slijede trendove i tako svjesno ili nesvjesno povlađuju publici, on uvijek beskompromisno i smjelo kroči putovima neke samo svoje živopisne mašte. Gareth Pugh još jednom je na užarenoj pariškoj pisti dokazao zašto zaslužuje epitet modnog wunderkinda. Uvijek teatralan, pomalo čak i filmski, 'modni Mozart' mlađe generacije još jednom nam je servirao fenomenalnu kolekciju koja ocrtava njegovu prepoznatljivu, pomaknutu ekstravaganciju. Vizionarski, originalno i genijalno.


Pugh je bio jednostavno Pugh, baš onakav kakvog ga znamo i volimo. S voluminoznim i dominantnim, gotovo skulpturalnim komadima, on uvijek graniči s coutureom, kao da od njega ne bi odustao ni pod koju cijenu. Uvijek nadahnut nekom vlastitom interpretacijom budućnosti u SF maniri, Pugh je toliko čisto iscrtao vlastiti kreativni potpis, da ga je nemoguće zamijeniti za bilo koga drugoga. Snježno bijeli i aluminijski, reflektirajući srebrni komadi asimetričnog kroja, s tek ponešto koketiranja s New Look-om, obilježili su zimsku kolekciju ovog modnog genija. Modeli su izgledali poput nekog romantičnog uprizorenja postapokaliptičnog chica.

Za razliku od ponekad vrlo goth i mračnjačke atmosfere koju je znao priuštiti modnoj publici, ovaj je put bio nekako čist, vedar i optimističan. Instinktivno je tražiti metaforičku poruku iza ovakve kolekcije, no to nikad ne valja činiti s Pughom, jer njegova linija inspiracije uvijek ostaje dokučiva samo njemu samome. On publici redovito servira čistu ‘umjetnost radi umjetnosti' i ostavlja promatraču da sam izgradi neku svoju priču koja će cjelini, barem prividno, dati smisao.

 

Tina Lončar

photos: fashionising, dazed

 

Objavljeno: 27.02.2014. u 15:25

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p