SVJETSKA MODA

Postati slavan u svijetu muške mode mukotrpna je misija

Recenzija muškog tjedna mode by Grgo Zečić

Turski dizajner Umit Benan još uvijek simbolizira priličnu nepoznanicu u širim krugovima sve manjeg modnog svijeta. Upravo prikazana revija u Milanu zasigurno će ispraviti tu nepravdu. Postati slavan u svijetu muške mode nekoliko je puta teža, okrutnija i mukotrpnija misija od one koju prolaze dizajneri posvećeni isključivo ženskom tijelu. Razlog tome nije samo činjenica koja nam poručuje kako iz godine u godinu imamo sve manje muških modnih magazina, već tvrdoglava narav muškaraca koji iz posve praktičnih razloga odbijaju istraživati "nove dizajnere". Naravno, ovdje govorimo o naravi konkretnih kupaca koji odjeću konzumiraju plaćanjem, a ne posudbom kao što je to slučaj kod modnih djelatnika. 

Boriti se protiv "Bogova" kao što su Giorgio Armani ili Ralph Lauren u muškom svijetu zapravo je epohalan podvig.

Svakih nekoliko godina tako se pojavi ambiciozni kreativac koji industriji odluči demonstrirati vlastita pravila igre. Benan u Milanu izlaže već nekoliko sezona ali pod povećalo javnosti došao je tek u rujnu prošle godine kada je imenovan kreativnim direktorom talijanske kuće Trussardi. Militantna tematika koju je Benan ovaj tjedan briljantno prizvao u Milanu, posjetila nas je na to koliko je naša percepcija "vojne mode" površna. Konotacija "militantna kolekcija", posljednjih nas godina asocira samo na upečatljive ali trivijalne motive: zlatne epolete, ukrasne jakne, visoke kožne čizme, crvene kapute prepune ordenja.

Benan nas je perfekcionistički vratio nekoliko koraka unatrag, naredio nam da razmislimo i podsjetimo se kako esencija modnog militarizma nisu ukrasi već stroga, pomno definirana uniforma. Briljantni hibrid ruskog vojnog kaputa i rukava proizašlih iz američke pilotske jakne odiše minimalizmom koji i kod najzagriženijih zaljubljenika Balmainovih zlatnih epoleta izaziva strahopoštovanje. U svega 16 modela, Benan je na stvarnim muškarcima demonstrirao kako poglavlje o uniformiranosti u muškoj modi još uvijek nije zatvoreno. Realne veličine, očekivani nabori, samouvjereni pokreti u ispranim nijansama smeđe, maslinaste i žute, zaslužni su za jednu od impresivnijih talijanskih kolekcija.

 

Zvijezda Sarah Burton za Alexander McQueen i dalje sjaji visoko u modnoj galaksiji, što je dizajnerica dokazala svojom najnovijom muškom kolekcijom. Burton nastavlja laboratorijski filtrirati McQueenovu opsesiju aristokratskom siluetom iz viktorijanske i edvardijanske ere ali bez radikalnih i šokantnih efekata koje je Lee konstantno koristio.

Ekscentrični printevi u kombinaciji sa rapsodijom presijavanja obilježavaju "Savile Row" kolekciju besprijekorno krojenih odijela i kaputa. U kolekciji više nema skrivenih simbola u kojima je Lee uživao ali to ju ne čini manje relevantnom.

 

Romantični podvig učinila je Frida Giannini za Gucci predstavljajući kolekciju koju je oslobodila ponekad napornih rock referenci svog previše ušminkanog muškarca. Gucci je za nadolazeću sezonu mračna pustolovina inspirirana seksepilnim pesimizmom velikih pjesnika.

Kao podloga za printeve poslužila je povijesna tapiserija iz Viscontijeve ere koju je Giannini transformirala u jedinstveni grunge look. Sukob romantične inspiracije i divljeg grungea izaziva divljenje prema jednoj od boljih Guccijevih kolekcija u posljednje vrijeme.

 

Boje američke sportske mode u Milanu brani mladi Alexander Wang sa svojom drugom muškom kolekcijom. Baš kao i u slučaju Calvin Klein kolekcije, naglasak je ponovno na voluminoznim topovima koji ističu snažna ramena američkih sportskih šminkera. Wangu je funkcionalnost muškarca na prvom mjestu ali sportu zbog toga daje prevelik značaj. Pogotovo u izvanrednoj milanskoj sezoni koja na najbolji mogući način slavi brojna osvježenja na uspavanoj muškoj sceni. 

 

Grgo Zečić

Objavljeno: 18.01.2012. u 13:34

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p