SVJETSKA MODA

Povratak seksepila na velika vrata!

Balmainova kolekcija posvećena snažnim ženama i eri 90-ih
Ako ćemo suditi po jučerašnjoj pariškoj modnoj reviji Balmaina, seksepil se vraća, i to na velika vrata. Kreativni direktor, Olivier Rousteing, svečano je najavio kako je glavni krivac inspiracije njegove nove proljetne kolekcije prošlogodišnji after party i Miss Rihanna koja je sve uzvanike počastila svojim atributima koji su se nazirali kroz prozirni kratko rezani top.
 
Baš kao što su se nekada žene povodile za pop ikonom Madonnom i njenom erom 'Erotike', tako se današnje generacije žena okreću Rihanni ili pak Beyonce. Pustimo li po strani sve moralne vertikale i horizontale koje same po sebi nameću višesatne rasprave, ova nepobitna činjenica i dalje ostaje na snazi. Baš kao što Olivier ne vidi ništa loše u tvrdnji kako je istraživanje i pretjerano naglašavanje seksepila postalo moderno, tako je i njegova kolekcija prštala, čime drugim nego - seksepilom. No, moramo priznati kako je dizajner iz njega uspio izvući samo najbolje. Jednostavnije rečeno, koncentrirao se na siluete i transparentnost, i pri tome pazio da njegova želja za isticanjem ženske seksualnosti ne poprimi notu vulgarnosti. Monokromatska igra satkana od kristala, sjajnih ljuskica, kože, nježnih transparentnih tkanina u kombinaciji s onim težim, plastičnim materijalima, na neki način je odavala homage 90-ima. Kratko rezani topovi u kombinaciji s rastezljivim suknjama ili pak hlačama visokog struka, hrabra grafička igra, rešetkasti uzorci i colorblock igra crne, bijele, crvene, plave i žute boje - sve odlično promišljeno i iznimno dobro krojeno, uostalom, kao što smo od modne kuće Balmain već i navikli.

No, usprkos težnji dizajnera da se obrati mlađoj publici, moramo priznati da je kolekcija sve samo ne 'mlada'. Istina, bez ikakvog problema možemo zamisliti neku od današnjih pop diva kako u jednoj od ovih kreacija pod svjetlima reflektora čeka na svoje standardne ovacije. No, činjenica ostaje kako one ne čine tržište. Ono što ga čini jesu mladi koji teško da bi mogli izaći na kraj s ovim komadima, ne samo radi svoje astronomske cijene, već i zbog činjenice da nam je jako teško zamisliti kako u nekim od ovih kreacija nonšalantno plešete ili pak ležerno sjedite. A ako se osvrnemo na onaj odrasliji dio publike, koji je čak i u posjedu specifičnih tjelesnih mjera i ne muči muku s debljinom bankovnog računa; čini nam se kako bi Balmainova kolekcija, koja više nosi haute couture nego ready-to-wear oznaku, naišla na jednake 'prepreke'.
 

I.K.

photos: Balmain Facebook
Objavljeno: 26.09.2014. u 16:45

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p