SVJETSKA MODA

Poznati modni fotografi optuženi za seksualno zlostavljanje

Medijske kuće prekinule suradnju s optuženima
testino

U posljednjih nekoliko mjeseci medijske stupce pune optužbe za seksualno zlostavljanje koje su uzdrmale karijere mnogih moćnika. Optužbe na račun brojnih poznatih osoba, glumaca, mogula i političara započele su, a potom i kulminirale pokretima #MeToo i Time's Up, a čini se kako kraja istima nema.

Još jedan slučaj je isplivao na površinu nakon brojnih prijava modela i asistenata koji su se potom ujedinili kako bi podigli zajedničku tužbu. Ovaj put, riječ je o poznatim modnim fotografima, Bruceu Weberu i Mariju Testinu čiji je rad iznimno cijenjen. Oba fotografa radila su s najjačim svjetskim modnim, glumačkim i pjevačkim ikonama, i njihove su fotografije uvijek ostavljale bez daha. Testino je čak izabran i za kraljevskog fotografa princeze Charlotte. Weberova optužba temeljena je na tužbi 15 muških modela s kojima je surađivao na brojnim projektima velikih brendova, a koje je navodno seksualno uznemiravao, a čini se kako fotografu ovo nije prva ovakva optužba. Testino je pak optužen za uznemiravanje barem 13 muških modela i asistenata s kojima je surađivao. Po pričama navodnih žrtava, zapošljavao bi mlade heteroseksualne muškarce i seksualno ih uznemiravao masturbiranjem u njihovoj prisutnosti.

Bruce Weber
Bruce Weber

Budući da nitko nije očekivao ove optužbe, jedinu obranu koju su iznijeli odvjetnici renomiranih modnih fotografa je da su modeli i asistenti koji su podnijeli tužbu "ljubomorni ili mentalno nestabilni". Conde Nast, jedna od najjačih medijskih izdavačkih kuća (Vogue, Vanity Fair, GQ...), već je potvrdila da suradnju s fotografima stavljaju na pauzu do daljnjeg, bez obzira na sva izdanja i editorijale koje su stvorili zajedno tijekom dugogodišnje suradnje. Također, potaknut ovim slučajem, Conde Nast uvodi politiku zabrane alkohola na setovima i prestanak zapošljavanja modela mlađih od 18 godina. Kako će se suđenje razvijati i što će se dogoditi s dvojicom poznatih fotografa, vidjet ćemo kroz neko vrijeme kada presuda bude donesena.

Foto: Arhiva FASHION.HR-a, Getty Images
Objavljeno: 14.01.2018. u 12:24

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p