SVJETSKA MODA

Prada i još jedna snažna kolekcija koja voli odvažnu ženu!

Miuccia Prada iznova dokazuje svoj nepresušan talent!

Nakon što su svoje kolekcije na prvom danu milanskog Tjedna mode predstavile kultne modne kuće poput Guccija, Monclera, Jill Sander, Alberte Ferretti, stiglo je vrijeme i za ostale velikane talijanske modne scene. Fendi i Prada nametnuli su se kao jučerašnji favoriti te još jednom pokazali prepoznatljiv dizajnerski potpis koji baš nikad ne zastarijeva, a ako bismo morali izdvojiti samo jednu kolekciju koja je beskompromisno oduševila, to bi svakako bila ona Pradina pod kreativnim vodstvom Miuccie Prade!

Premda su haute couture revije iza nas, poneki dizajneri kao da zaborave da je aktualni Tjedan mode onaj koji bi trebao donijeti ready to wear odjevne predmete. Ipak, velika Prada jako dobro zna modelirati granicu između vrlo nosivih predmeta s onima koji zadiru u specifične dizajnerske krojeve te tako podsjećaju da je riječ o unikatnim konstrukcijama. Kolekcija koju je Miuccia ovog puta pokazala zagovara ženu koja ne odustaje od svoje prirodne senzualnosti pritom dopuštajuću muskularnom izgledu da preuzme glavnu riječ. Iako smo naviknuti na ekstravaganciju i suludu dekonstrukciju jednostavnih odjevnih predmeta, Miuccia je dokazala kako se i nešto suptilnijim pristupom može kreirati kolekcija koja objedinjuje spomenute krojačke igre, ali istovremeno ostavljajući dovoljno prostora za klasične načine odijevanja.


Pogledamo li nešto zornije cijelu kolekciju, možemo zaključiti kako je riječ o vrlo vještom spletu prepoznatljive jednostavnosti, zagasitih boja, ali i poigravanja s transparentnim tkaninama koje su unijele zanimljivu dinamiku te otvorile mjesta za različite forme izražaja. Kao jedan od lajtmotiva cijele kolekcije možemo istaknuti oversized kapute i puffer jakne koje su odlična sinergija ženske i muške estetike. Naglašavanje struka, nježni i fluidni krojevi haljina ili suknji dodatno pokazuju brojne načine na koje se može objediniti stroga modna priča s onom romantičnom usprkos minimlanoj obuhvatnosti svjetlijih pastelnih nijansi.

Miuccia također posebnu pažnju obraća i na detalje koju su suptilni, no zapravo donose završni pečat cijeloj ideji. Tako smo mogli vidjeti eksperimentiranje s kravatama koje su se sjajno ukopile u muško/žensku ideju cijele kolekcije te naglasile poslovnu eleganciju. Miuccia Prada na gotovo savršen način kolerira između elegancije, oštrine i ozbiljnosti s fragilnošću i jednostavnošću, stoga niti ne očekujemo kolekciju koja neće ponuditi senzibilnu, ali statement viziju s konkretnim odjevnim predmetima koji ne ostavljaju mjesta negodovanju. Ono što će Pradu uvijek izdvajati iz koša komercijalnog dizajna, svakako je korištenje provjernih formula i tradicionalnih fragmenata koje Miuccia besprijekorno zna ukomponirati u nešto moderno i novo te Pradu pozicinirati kao modernu i tradicionalnu, jednostavanu i kompliciranu vodilju dobrog stila.


Foto: Prada, Getty Images
Objavljeno: 21.02.2020. u 11:15

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p