SVJETSKA MODA

Prada i Louis Vuitton predstavili sjajne kolekcije sa zanimljivom estetskom pričom!

Sinergija 'novog normalnog' i modna industrija koja nas je oduševila!

Situacija nastala uslijed pandemije koronavirusa bez imalo razmišljanja utjecala je na svaki aspekt poslovanja. Sukladno tome, modna industrija naišla je na zid koji je zahtijevao vještu i brzu asimilaciju aktualnim potrebama tržišta. Prisjetimo se činjenice da su najveći svjetski konglomerati i brendovi visoke mode proizvodnju preusmjerili u izradu potrebne medicinske opreme opravdava modu kao aktualnog člana društva koji odgovara potrebama kupaca te osluškuje okolinu. Ipak, prije ili poslije, modna industrija mora nastaviti ondje gdje je stala, plasirati nove kolekcije te nadići krizu pažljivim potezima i prezentacijama novih kreacija na posve nov, no ne nužno i lošiji način od onog na koji smo naviknuti.

PRADA

Budući da je prikaz kolekcija na standardni način, dakle putem revije, trenutno nemoguć, dizajneri i najveće svjetske modne kuće morale su se okrenuti nekonvencionalnim predstavljanjima kolekcija. Tako je Prada ovog puta pokazala iznimno zanimljiv video koji prati aktualnu priču, prikazuje trenutnu situaciju i stanje te sažima modu s naglaskom na jednostavnu estetiku koja služi tijelu. Naime, zagasiti kolorit na vrlo vjerodostojan način odgovara ideji koja zagovara čiste i konkretne linije, jasnu konstrukciju i minimalne detalje koji akcentiraju Pradin dizajnerski kod. Pastelni i bijeli elementi cijeloj kolekciji pružaju dojam suptilne dinamike koja je nadopunjena čipkastim detaljima te pokojim printom. Prada je sugerirala sinergiju snage i fragilnosti, odvažnosti i suptilnosti koja je odlično prikazana u kratkom filmu podijeljenom u pet poglavlja iza kojih stoje Willy Vanderperre, Juergen Teller, Joanna Piotrowska, Martine Syms i Terence Nance. Muški i ženski odjevni predmeti fluidno nadopunjuju jedni druge, a činjenica koja uključuje nit poveznicu utemeljenu na ideji jednostavnosti i funkcionalnosti govori nam da je Prada i ovog puta beskompromisno opravdala status kultnog brenda koji uvijek uspije nadmašiti samog sebe.LOUIS VUITTON

Louis Vuitton Resort 2021 kolekcija snimljena je u pariškom studiju, a donosi zanimljivu scenografsku priču koju prate poprilično statement odjevni predmeti. Prateći estetiku kuće, Nicolas Ghesquière fokusirao je modu koja objedinjuje pomalo teatralne elemente, no u nešto suptilnijem koloritu. Ono čega ne nedostaje svakako su uzorci, zanimljivi krojevi i konstrukcije, ali i detalji, stoga je logično zaključiti kako je riječ o zaigranoj modnoj priči koja je prijeko potrebna 'injekcija' pozitive i odvažnosti u razdoblju podijeljenih i nedorečenih stavova vezanih uz situaciju u kojoj se nalazimo. Ghesquière naglasak stavlja i na razigrani, moderan oversized tailoring koji možemo zamisliti kao glavnu zvijezdu budućih modnih editorijala, ali nije isključen niti u garderobama kreativaca koji žive modu kao stvaralačko platno putem kojeg odašilju vlastitu osobnost, stavove i preferencije. Louis Vuitton prepoznatljiv je po dinamičnoj i eklektičnoj estetici, stoga nimalo ne čudi da je aktualna kolekcija nastavila smjerom na koji smo navikli.

Foto: Prada, Louis Vuitton
Objavljeno: 15.07.2020. u 15:23

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p