SVJETSKA MODA

Pradin povratak korijenima

Miuccia Prada prikazala novu kolekciju na ljubičastom pijesku
‘Htjela sam oživjeti ljepotu nevjerojatnih tkanina,’ izjavila je Miuccia Prada govoreći o svojoj novoj kolekciji u kojoj je prikazala niz već viđenih modela, no s novim pogledom na i posebnim poštovanjem prema tkaninama.

Odjevni oblici bazirali su se na kaputu A kroja s tričetvrt rukavima, uskim haljinama i suknjama punog kruga ili onim uskim, pencil suknjama. Bilo je i nekoliko tunika, košulja i pulovera, no pravu ćete čaroliju otkriti ako se osvrnete na tkanine.

Koža, tvid, brokat i sirovi pamuk – pretvaranje starinskih materijala u nešto novo ili kako je sama Prada to nazvala, 'sukob s antiknošću'. Bile su naglašene suprotnosti između bogatog i siromašnog, skromnog i raskošnog, nedovršenog i besprijekornog, prisilno povezanih u jedinstvene modele poput onih u patchwork tehnici koja se ove sezone vratila na velika vrata, gdje su spajani skromni materijali i oni bogati ili pak ovratnici od kojih su jedni imali nedovršene rubove tek obrubljene koncem u boji kako se ne bi parali, dok su drugi bili optočeni kristalima.


 
Kada govorimo o bojama, Prada se zadržala na jednoj suptilnijoj paleti od onih u koje nerijetko otplovi. Započela je s navy plavom u kombinaciji sa smeđim detaljima, a kasnije i onim nježno ljubičastim koji su se povezali s ljubičastim pijeskom po kojem su modeli gazili. Uskoro je plava postajala sve tamnija, kombinirana s bojama – žutom, zelenom, ružičastom, narančastom – koje su se nastavile razvijati u svojim suptilnijim varijantama sve dok se Miuccia nije odlučila zadržati na nježno narančastoj koja je uskoro postala bež. Pred sam kraj dizajnerica se vratila crnoj i navy plavoj sa samog početka, ipak odlučivši završiti kolekciju šarenim patchwork kaputima i haljinama.

Svakako je do izražaja došla Pradina strast za onim što radi i njezina nevjerojatna sposobnost spajanja nespojivog te je nesumnjivo da je narudžbe svojih najgorljivijih obožavateljica već zaprimila.

Nives Bošnjak
Objavljeno: 19.09.2014. u 13:10

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p