SVJETSKA MODA

Pradina emotivna kolekcija ostavila nas je bez daha!

Predivan spoj mode, osjećaja i umjetnosti!

Danas svjedočimo razno raznim modnim pričama, odnosno kolekcijama koje komuniciraju ideju i viziju te iako su iste uglavnom na tragu spektakla pop kulture, postoje one koje svojom jednostavnošću poberu sav šlag s torte i to sasvim opravdano. Jedna od takvih je i jučerašnja Pradina, u pravom smislu riječi, modna priča!

Fondazione Prada u Milanu poslužio je kao prostor predstavljanja nove kolekcije za jesen/zimu 2023., a sama scenografija, odnosno uređenje prostora, sjajno korelira s odjevnim predmetima. Miuccia Prada i Raf Simons pokazali su apsolutno razumijevanje mode kao ideje umjetnosti i poruke, a kolekcija nam je donijela pomalo apstraktno viđenje važnih ljudskih zanimanja koji su ispisani kroz jednostavne krojeve i modne forme. Prada je dala hommage poslovima bez kojih ne možemo zamislit svakodnevicu, a koji se nalaze u sjeni. Kolekcija iz tog razloga ne zadire u glamur niti blještavilo, a sve s ciljem komuniciranja poruke koju su dizajneri željeli prenijeti. Jedna od ključnih poruka je i ona kako ljepota kolekcije zapravo nije određena estetikom, već istu definira djelovanje koje povezujemo s određenim odjevnim predmetom. Tako možemo vidjeti uniforme vojnika, kute medicinskih sestara i sl., u Prada formi koja nije razočarala baš nikog.

Ljepota umjetnosti i funkcionalnosti

Sagledamo li kolekciju isključivo iz kuta nosivosti, gotovo svaki komad ispunjava svoju prvotnu svrhu, a to je da služi tijelu i odijevanju. U kolekciji se može pronaći pregršt statement komada koji naglašavaju jednostavnost, a tu je i neutralni kolorit koji je razbijen upotrebnom finih materijala i suptilnih detalja koji mu podaruju dozu dinamike. Također, igra blagim volumenom dodatno je naglasila određene odjevne predmete i njihovu funkciju. Drugačiji idejni koncept, minimalizacija prostora s tek blagom dekoracijom u potpunosti daje prednost odjevnim predmetima koji su besprijekorno opravdali ideju kolekcije koja je još jednom dokazala zašto su Prada i Simons ‘dream team’ čije nove vizije jednostavno ne možemo dočekati!

Još neke od kolekcija s drugog dana Tjedna mode u Milanu pogledajte u nastavku!

Foto: Prada, Youtube
Objavljeno: 24.02.2023. u 12:45

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p