SVJETSKA MODA

'Predebela za Louis Vuitton'

Jako tamna strana modellinga

Odavno je poznato kako su zahtjevi modne industrije spram modela i njihove tjelesne težine ponekad prestrogi i, možemo bez ustezanja reći, suludi. No, premda često ostajemo izbezumljeni (čitaj: zabrinuti) njihovim tanašnim siluetama, rijetko kada neka od manekenki istupi javno i prozove neku od renomiranih modnih kuća zbog nerealnih zahtjeva koji se postavljaju pred modele čineći time štetu samim modelima ali i konzumentima mode čije percepcije ljepote nedvojbeno mijenja. 

Danska je manekenka Ulrikke Hoyer odlučila ne šutjeti te je svojom objavom na Instagramu podigla na noge modni svijet (kao i svijet oko njega). Plavokosa je Hoyer na svom profilu objavila fotografiju u donjem rublju uz natpis "Predebela za Louis Vuitton", a potaknuta ponašanjem prestižne modne kuće na castingu za cruise reviju koja je nedavno održana u japanskom gradu Kyoto koja je privukla modne insajdere, urednike i zvijezde sa svih strana svijeta. Ulrikke, koja je dosad snimila kampanje za brojne svjetske modne kuće i nosila bezbroj revija, nosi veličinu 34/36, a u Louis Vuittonu su je odbili s jednostavnim objašnjenjem da je - "prevelika"

"Alexia, osoba zadužena za casting, objasnila je kako su na fittingu postojali neki problemi. Objasnila je kako mi je trbuh bio previše napuhan, a i lice te mi je preporučila da se izgladnjujem rekavši kako bi bilo dobro da pijem samo vodu naredna 24 sata. Probudila sam se u 2 ujutro stravično gladna pa sam već u 6:30 bila na doručku gdje sam pojela minimalno. Bilo me strah da ću sresti Alexiu ali je ona stigla tek oko 8 kada ispred mene više nije bio tanjur", prepričava svoju priču šokirana manekenka te nastavlja: "U 7 me navečer nazvala moja matična agencija iz Danske kako bi mi saopćili da mi je Louis Vuitton odlučio otkazati reviju te kako se moram vratiti doma."

Sa željom da svijetu pošalje poruku o ne tako glamuroznom svijetu modellinga, Ulrikke je svoj post zaključila riječima: "Drago mi je da imam 20 godina, a ne 15 koliko imaju mnoge djevojke u modnoj industriji, jer si u tim godinama još vrlo nov i jako nesiguran. Ovakvo ponašanje može izazvati ozbiljnu nesigurnost i učiniti te bolesnim ostatak života." Ulrikke su zbog ovog javnog istupa i prozivanja renomirane modne kuće mnogi čestitali na hrabrosti, a neki su se i odlučili za bojkot Louis Vuittona. Premda je Francuska donijela zakon koji zahtjeva da modeli na castinge donose svoje medicinske kartone kojima potvrđuju da su zdrave, a kako bi se zaustavilo promoviranje nezdrave mršavosti, čini se kako se u mentalnim sklopovima onih koji stoje na čelu velikih modnih kuća još nije dogodio baš nikakav switch. Nadamo se da kazne od nekoliko desetaka tisuća eura mogu promijeniti pravila igre. Jer ako neće milom...

T.L.
Foto: Instagram

Objavljeno: 19.05.2017. u 10:29

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p