SVJETSKA MODA

Predstavljamo: pred-jesenske kolekcije 2010.

Celine, Louis Vuitton, Balenciaga i Versace

Pred-jesenska kolekcija je savršen način da od svjetskih dizajnera dobijemo uvid u trendove koji će nam uslijediti naredne jeseni. Naravno da su ova predstavljanja mahom rezervirana za veće igrače modnog bussinessa, koji na raspolaganju ipak imaju određene financijske resurse, te proizvode nekoliko kolekcija godišnje. Sudeći po reakcijama modne kritike, buyeri će uskoro zadovoljno trljati ruke radi  kuće Celine i njihove zvijezde Phoebe Philo, Givenchy-a, i Alexandra Wanga. Lanvin će po svemu prikazanom oduševiti vatrene obožavateljice animal printa, a Louis Vuitton ionako broji najveće prihode s tržišta asesoara, te si mogu dozvoliti i poneku dozu zaigranosti. Ukoliko Vam sve navedeno zvuči pomalo strogo i proračunato, te se pitate: „A gdje je tu vizija i dizajn"? Prisutni su, samo su prigušeni, točnije rečeno balansiraju između nosivosti i kreativnosti, i odolijevaju naletima recesije koja i od najvećih kuća iziskuje dozu promišljenosti prilikom lansiranja bilo koje nove kolekcije. Što nas očekuje?

 

 

 

CELINE

Celine Pre-Fall 2010.Celine Pre-Fall 2010.

Modni svijet je brzo prestao oplakivati odlazak Ivane Omazić iz kuće Celine. Njezinu poziciju preuzela je nekada desna ruka Stelle McCartney, talentirana Phoebe Philo. Uz prijeko potrebnu potporu američkog Voguea i naklonost modnih medija, Philo je dobila dobar vjetar u leđa i pred nama je treća vizija: "Celine by Philo" (do sad je dizajnirala resort kolekciju i onu za proljeće 2010.) Očito je da je fokus prebačen na „vanjske" komade, kapute i jakne, uz nešto intenzivnije i toplije boje no što smo ih mogli vidjeti u proljetnoj kolekciji. Pored must-have hlača viskog struka, kožnog ponča boje konjaka kombiniranog s ispranim skinny trapericama, i standardnih jednostavnih haljina koje su „podignute" jarko crvenim gustim čarapama, Philo je iznenadila s ne-klasičnim džemperima od kašmira koji su pomoću intarzije (posebna tehnika pletenja) dobili umetke s cijelim spektrom boja, a ukoliko želite biti zamijećeni u užurbanosti grada, Philo predlaže hrabri ansambl u sastavu: uske hlače i vesta u jarko crvenoj boji.

 

LOUIS VUITTON

Louis Vuitton Pre-Fall 2010.Louis Vuitton Pre-Fall 2010.

Louis Vuitton je predstavio kolekciju koju će vjerojatno razgrabiti imućnije poklonice serije „Gossip Girl". Cijela priča nalikuje na djevojku koja je slučajno naišla na bogatu zalihu LV vintage komada iz kasnih 60-ih, među kojima su mikro mini džemper/haljine od kašmira, bogati kaput od sive lisice, suknjice od tvida u kombinaciji s školarskim čarapicama do koljena, nekoliko laganijih mikro haljinica te plašt načinjen od vintage LV pokrivača. Što se best sellera ove kuće tiče - asesoara, ostaju prepoznatljive monogramske torbe načinjene od sjajnog brokata i krznene štucne koje se kombiniraju s večernjim sandalama.

 

BALENCIAGA

Balenciaga Pre-Fall 2010.Balenciaga Pre-Fall 2010.

Kolekciju Nicholasa Ghesquiera za modnu kuću Balenciaga, kritičari već proglašavaju najhrabrijom pred-jesenskom kolekcijom do sada. Dok su se drugi dizajneri koncentrirali na bazične i esencijalne komade, Ghesquiere si je dao oduška u bojama, kombinacijama materijala, i naravno u krojevima. Kod Balenciage ima svega, od utjecaja muške mode do sportskih elemenata. Zanimljiv print palminog lista stavljen je na jakne i kapute uz tipično ovalno oblikovana leđa, kao svojevrsni hommage osnivaču kuće Cristobalu Balenciagi. Majice od žerseja, koji je doslovno rastopljen na high tech pjeni, iskombinirao je s duplo podstavljenim mini suknjama, a spomenuti utjecaj muške mode primjećen je u kroju rukava i predimenzioniranim ramenima na jaknama. Cipele, točnije platforme, izrađene od patchworka svijetle kože, metala i drveta inspirirane francuskom arhitekticom i dizajnericom Charlotte Perriand su napravile izvrstan kontrast čarapama u jarko žutoj, crvenoj i zelenoj boji. Inače, vijest koja je razveselila poklonice ove modne kuće je, da će se ove čarape naći u prodaji, i da će koštati manje od 100 američkih dolara. 

 

VERSACE

Versace Pre-Fall 2010.Versace Pre-Fall 2010.

Kući Versace i ne ide u posljednje vrijeme. S pozicije im je otišao predsjednik uprave, s tržišta su povukli make up liniju, a prije samo dva dana zatvorili su press ured za Ameriku. Štoviše jedini pametniji potez bio je kolaboracija s genijalnim dizajnerom Christopherom Kaneom, a u svrhu revitalizacije linije Versus. Versace jesen je vesela, žarka, seksi -ponekad i preko granice dobrog ukusa, i jako jako jako tijesna. Donatella se inspirirala noćnim životom Tokya, te su kratke uske haljinice mahom s printevima jarkih boja, kombinirane s lateks hlačama visokog sjaja. Tu se našla i kričavo narančasta haljina koju će vjerojatno odjenuti netko vrlo hrabar, te nekoliko red-carpet haljina u standardnom Versace fahu - duboki dekolte i izrez do kuka. Svjetska kritika je pomalo suzdržana, a mi ćemo se ponadati da će Donatella uskoro angažirati i neku "svježu krv" za nužni dizajnerski oporavak, i prijeko potrebnu isplativost.

 

Ana Pavić

Objavljeno: 14.01.2010. u 22:10

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p