SVJETSKA MODA

Prekrasna modna bajka nenadmašivog Rafa Simonsa

Dior couture kolekcija kao stvorena za sve moderne princeze

Kada bi mjesta za održavanje couture revija birali po osobnosti dizajnera, pariški muzej, Musée Rodin, definitivno bi se našao pri vrhu liste kao prostor koji se savršeno stapa s etosom modne kuće Dior. Očaravajući stari prostor muzeja, okrugli paviljon, ozrcaljeni zidovi ukrašeni s tisućama bijelih orhideja... I naravno, mašta Rafa Simonsa koja očito ne provodi svoje vrijeme u kontemplativnoj inerciji, već je dobrano zasukala rukave i još jednom dokazala zašto se ovaj dizajner smatra jednim od najvećih modnih mislilaca današnjice.

Prekrasna haute couture kolekcija predstavljena jučer u Parizu, prema riječima samog dizajnera, inspirirana je modnom prošlošću i jednim posebnim izazovom i potrebom da se posegne u neka minula modna vremena, te stvori jedna nova, 'mlađa' i modernija estetika starog i već viđenog.

Kolekcija od osam setova, koja na prvu možda djeluje pomalo nepovezano, u biti je čvrsto povezana onim manje vidljivim - Rafovom manipulacijom minulih koncepata u jedan moderan chic. Pri tome posebice mislimo na koketiranje s 18. stoljećem i njegovim najprepoznatljivijim modnim elementom – korzetom, koji je na jedan pomalo drugačiji način ponovno zaživio na prekrasnim haljinama. Suptilno integriranje neočekivanih 'modnih' elemenata kojima se služi sama NASA pri izradi svemirskih odijela, stroga muško-ženska odijela, kaputi koji sežu do poda i neodoljivo podsjećaju na eru kralja Edwardiana... Sve to upakirano u nježne, tamne i zagasite boje, najfinije materijale, prekrasne siluete i pomno promišljene detalje.

Raf Simons ponudio je odu liberalnosti modne posvijesti s početka prošlog stoljeća i još jednom dokazao kako njegov cilj nije samo izrađivati finu odjeću za kojom će uzdisati sva pomodna i slavna klijentela ovoga svijeta, već potaknuti i pomaknuti granice mode, unaprijediti nove pojmove modernog, pri tome uvijek imajući na umu duh samoga začetnika ovakvih priredbi – duh velikog Christiana Diora.

 

 

 

 

 

 
Ivana Franka Kolonić

photos: Guliver/Getty

Objavljeno: 08.07.2014. u 08:29

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p