SVJETSKA MODA

Preminula glavna urednica Vogue Italia Franca Sozzani

U 67. godini života napustila nas je jedna od najutjecajnijih osoba u svijetu mode

Franca Sozzani

Modni je svijet danas zavijen velom tuge. U 67. nas je godini života napustila jedna od najutjecajnijih persona u svijetu mode, glavna urednica talijanskog Voguea Franca Sozzani.

Vogue je ustvari bio prvi Francin ozbiljan posao, premda je ona voljela reći kako je, u izdanju Vogue Bambini, započela kao "asistentica asistenta asistenta". Možda joj je Vogue i bio suđen obzirom da se u uredima Modne Biblije našla odmah nakon svog indijskog proputovanja kamo je otišla pronaći sebe nakon studija filozofije. Početkom osamdesetih već je radila kao urednica magazina Lei te muškog izdanja Per Lui. Kada je fotograf Oliviero Toscani otišao iz magazina, pod svoje je uzela, tada mlade no beskrajno talentirane, a danas slavne fotografe kao što su Mario Testino, Paolo Roversi, Herb Ritts, Peter Lindbergh, Bruce Weber i Steven Meisel. "Zašto bi itko kupovao talijanski Vogue?" pitala bi i pritom zaključila: "Niti ne bi, samo Talijani čitaju talijanski". Baš je zbog tog saznanja svoju uređivačku politiku bazirala na jakim vizualima koji pričaju onkraj jezika.

Zbog svojih stavova i predanost te vizije 1988. je godine postala glavnom urednicom talijanskog Voguea, iste godine kada je Anna Wintour zasjela na čelo američkog izdanja. Njezina strast za fotografijom koja je ekspresivna i moćna propelirala je talijanski Vogue na čelo najutjecajnijih modnih magazina s prvoklasnim renomeom. Franca je uz to bila i neustrašiva u guranju provokativnih i kontroverznih tema koje su pomicale granice i izazivale svakojake reakcije publike - nikada mlake, baš uvijek gorljive. Editorijali su se pod Francinom uređivačkom palicom doticali pitanja poput obiteljskog nasilja ili opsjednutosti plastičnom kirurgijom, a 2008. je godine izdan Black Issue, s manekenkama koje nisu bjelkinje i to u čitavom broju kako bi se skrenula pažnja na diskriminaciju koja dominira modnom industrijoom. Promicanje mladih nada nešto je što joj brojna slavna imena nikada neće zaboraviti. Francin odlazak zasigurno je ogroman gubitak za modnu scenu kojoj je posvetila više od 3 desetljeća, predano, strastveno i drugačije.

T.L.
Foto: Bruce Weber, Peter Lindbergh

Objavljeno: 22.12.2016. u 18:36

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p