SVJETSKA MODA

Preminula je Vivienne Westwood, pionirka mode koja je svojim dizajnom mijenjala društvo!

Odlazak čuvene dizajnerice u 81. godini života!
Sinoć je u svom domu u Londonu preminula Vivienne Westwood, čuvena modna dizajnerica koja je eksperimentirala s fetišom i supkulturama - ponajviše punkom te postavila nova pravila suvremene mode. Westwood je bila jedna od najosebujnijih ličnosti pop kulture, a osim dizajnom i nešto drugačijim pristupom modi, isticala se je i aktivizmom koji je za ondašnje dekade bio šokantan, ali prijeko potreban!
 
Opisati Vivienne Westwood u nekoliko riječi gotovo je nemoguće, ali bila je to žena koja je svojim buntovnim ponašanjem, glasnim aktivizmom i provokativnim dizajnom, izazivala reakciju na društvenim i političkim frontama. Njezino stvaralaštvo obilježili su bunt i punk, nekonvencionalnost, ali i želja za promjenom. To potvrđuje i činjenica da je Westwood nosila laskavu titulu Dame što je najveća titula koju može biti netko tko nije dio kraljevske obitelji. Svoje posljednje godine života Westwood je također posvetila aktivizmu, odnosno borbi za očuvanje okoliša, a njezina fondacija nastavit će s radom i nakon njene smrti.

Sedamdesetih godina prošloga stoljeća dolazi do seksualnog oslobođenja, oslobođenja žena i homoseksualaca, odnosno svih pokreta koje se može analizirati u kontekstu fetišizirane mode. Westwood u svom dizajnu najviše koketira s punkom koji za finalni produkt daj komade s eksplicitnim natpisima, ‘potrganim’ dizajnom i sl., a bila je specifična i po tome što je povijesne elemente implementirala u novo poimanje mode. Tu se najviše ističe korzet, odjevni predmet koji je pomirio povijest i fetiš te postao nezaobilazan odabir kada je riječ o buntovnim modnim strujama.

Na taj način Westwood je vrlo vještom dekonstrukcijom prošlosti u sadašnjost uspjela kreirati novu formu tijela i radikalnu modnu promjenu kada je u pitanju odijevanje, tj. raskid s tradicionalnim poimanjem određenog predmeta. Kolekcija ‘SEX’ iz sedamdesetih, korzet je nametnula kao dnevni komad, a potom je Westwood prva u redove visoke mode unijela duh punka, točnije u sklopu couture kolekcija tijekom osamdesetih - kreirala neke od ključnih komada koji su obilježili suvremenu modu. Primjerice, čuvena ‘Time Machine’ kolekcija i sl. 

Hibridizacija visoke i masovne mode, tj. svojevrsna ‘pobuna’ protiv visoke mode koja je označavala društveni status, promijenila je smjer širenja mode pa tako ono što je bilo na rubu antimode postalo je estetskim sklopom suvremene mode. U opisano poimanje mode kao fenomena, Westwood je dala veliki doprinos jer osim elementa šoka, ulozi žene u modi dala je jedno posve drugačije poimanje, a to je su sloboda i oslobađanje od nametnutih normi. Njezin dizajn imao je priču i viziju, neizbrisiv identitet koji je ostavio velik trag u suvremenoj modi te će ne sumnjamo, narednih godina i dalje inspirirati i poticati na promjenu, baš kao što je to činila i dizajnerica.

Foto: Instagram
Objavljeno: 30.12.2022. u 10:56

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p