SVJETSKA MODA

Preminuo je André Leon Talley, čuveni modni urednik i autor koji je ostavio neizbrisiv trag u modnom svijetu!

Odlazak velikana!

Američki modni novinar, urednik i autor, André Leon Talley, preminuo je sinoć u dobi od 73 godine. Kao jedna od legendi modnog svijeta i ključna figura modnog novinarstva, Talley je bio i ostao sinonim za osobu koja modu živi u punini što je opravdavao svojim radom, ali i unikatnim stilom koji ga je izdvajao od svih ostalih!

Biografija Andréa Leona Talleyja dinamično je štivo koje ćemo jednom prilikom s guštom u detalje proučiti, no u kratkim crtama ovaj modni novinar svoju bogatu karijeru obilježio je radom u najprestižnijim svjetskim publikacijama. Dakako, kada ga je čuvena modna urednica Diane Vreeland zaposlila kao pripravnika u njujorškom muzeju Metropolitan Museum of Art, bilo je sasvim jasno da je riječ o velikom potencijalu i imenu o kojem će se još puno čuti.

Vreeland je Talleyja opisala kao iznimno talentiranog mladića te vrlo brzo spojila s ostalim ključnim imenima modnog svijeta i pop kulture. Tako je Talley svoju karijeru nastavio radeći u Interview Magazine Andyja Warhola i Johna Wilcocka, ali ‘zlatno doba’ uslijedilo je zaposlenjem u prestižnom Vogueu. Talley je ondje radio kao urednik vijesti i kreativni direktor sve do 1995., a zatim se tri godine kasnije vratio kao editor-at-large, poziciju na kojoj je ostao sve do 2013.

Isto tako, Talley je godinama intervjuirao zvijezde na crvenom tepihu Met Gale, no kada ga je Wintour 2018. lišila te pozicije, bio je to potez koji je dao naslutiti kako je njihov odnos narušen što je Talley i potvrdio svojim opažanjima o Wintor koja se mogu pročitati u memoarima ‘The Chiffon Trenches’ u kojima je između ostalog pisao o svom životu i radu, turbulentnom odrastanju i seksualnom zlostavljanu koje je doživio kao dijete, rasizmu i diskriminaciji Afroamerikanaca u modi.

O Andréu Leonu Talleyju postoji i dokumentarac imena 'The Gospel According to Andre', a 2020. godine odlikovan je i francuskom titulom Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres, dok je 2021. dobio guvernerovu nagradu za književnost u Sjevernoj Karolini. No, unatoč svim priznanjima, Talley je bio kreativac koji se je isticao svojim predanim radom i stručnošću, neponovljivom karizmom i željom da utaba što bolji put nekim narednim urednicima i novinarima, stoga je njegov odlazak velik gubitak za modnu scenu. Ipak, njegova perspektiva mode koja je istu ujedinila s pop kulturom i umjetnošću te povezivala naoko nespojive elemente, zauvijek će ostati zapamćena!

Foto: Instagram, Youtube
Objavljeno: 19.01.2022. u 12:13

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p