SVJETSKA MODA

Preminuo je Manfred Thierry Mugler, modni vizionar koji je pomicao granice mode!

Briljantni couturier napustio nas je u 73. godini života!

U kasnim nedjeljnim satima internetom je odjeknula vijest o smrti Manfreda Thierryja Muglera, velikog dizajnera koji je ostavio neizbrisiv trag u modnom svijetu. Točan uzrok smrti nije otkriven, no brojni kolege i prijatelji opraštaju se od još jednog modnog velikana, tek nekoliko dana nakon što nas je napustio André Leon Talley.

Manfred Thierry Mugler bio je priča za sebe, ekscentrična ličnost koja je svoju kompleksnost pretočila u neke od najzanimljivijih modnih kreacija, no njegova kreativnost nadilazila je područje modnog dizajna te je ovaj neprežaljeni umjetnik briljirao i u drugim ulogama. Manfred je karijeru modnog dizajnera započeo u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, no najveću slavu uživa osamdesetih živeći svoju avangardu, futurizam i drugačiju viziju žene koja ostaje zapamćena sve do danas.

Mugler je svojevrsni sinonim fetiša, eksperimenta novog stila i mehanizma koji kroz ikonički jezik kreira jasnu i odvažnu modnu estetiku. Sedamdesetih godina prošloga stoljeća dolazi do seksualnog oslobođenja, oslobođenja žena i homoseksualaca, ukratko svih pokreta koje se može analizirati u kontekstu fetišizirane mode, a Manfred upravo tada počinje isticati svoju ideju modne fetiširane žene čija odjeća koketira s materijalima kao što su lateks, koža, plastika ili metal, a u jednom trenutku ovaj dizajner zalazi i u element futurizma što je vidljivo u kreacijama koje tijelo ‘odijevaju’ u oklop nalik kiborgu.

Isto tako, Muglerove kreacije mogu se sagledati i iz konteksta campa, nelagodne, oku vrlo privlačne, ugode. To njegovo žongliranje između onog ljudskog i robotskog zapravo jest uvertira u revolucionarnu modnu eru, a predanost i preciznost u samoj izradi modnih predmeta, Muglera postavlja na visoko mjesto jednog od najznačajnijih couturiera.

Primjerice, čuvena ‘Hiver Buick’ kolekcija iz 1989. pokazala je svu vještinu ovog dizajnera, dok je ‘Maschinenmensch’ iz 1995. remek djelo čija je izrada trajala nevjerojatnih šest mjeseci. Tu je dakako i ‘La Chimere', haljina koja se smatra jednom od najskupljih couture rukotvorina, a ovo su samo neki od primjera koji se nalaze u postavu 'Thierry Mugler: Couturissime' izložbe koja se još uvijek može pogledati.

 Manfred Thierry Mugler dominirao je modnim svijetom svojim vizionarskim okom za lijepo, šokirao ‘oklopnom’ estetikom koja je ženu karakterizirala kao erotično biće koje se ne boji zadirati izvan provjerenih dizajnerskih ideologija. Muglerova moda eksperimentirala je sama sa sobom, izazivala publiku koja je istovremeno šokirano i oduševljeno pratila svaki dizajnerov korak, a iako Mugler već neko vrijeme ne kreira aktivno, njegova ostavština i vizualni potpis govore sami za sebe

Danas je modni svijet izgubio jednog od posljednjih dizajnera koji je zaista mijenjao vizure mode, dizajnera čije će nasljeđe uvijek biti tu kao injekcija one prave modne biti.

Foto: Instagram, Privatni album
Objavljeno: 24.01.2022. u 03:21

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p