SVJETSKA MODA

Preminuo legendarni fotograf Bill Cunningham

Odlazak street style legende
Bill Cunningham 
Legendarni modni fotograf Bill Cunningham preminuo je u subotu 25. lipnja u dobi od 87 godina, nakon što je nedavno hospitaliziran zbog doživljenog moždanog udara.

Bill je u The New York Timesu radio skoro 40 godina, a najpoznatiji je zbog svoje kolumne On the street koja je tijekom godina dokumentirala modne trendove kroz outfite brojnih stanovnika New Yorka. Bill je bio prepoznatljiv u svakoj gužvi, bilo da je u pitanju modna revija, gala večer ili street style fotografiranje – uvijek je nosio plavu jaknu, khaki hlače i, naravno, nigdje nije išao bez bicikla.
 
Bill Cunningham - prvi street style fotograf

1948. godine Bill odustaje od studiranja na Harvard sveučilištu te se seli u New York gdje je u jednom periodu izrađivao šešire te se okušao u oglašavanju. Nakon vojske, Bill se vraća u New York te počinje pisati modne članke za Chicago Tribune. Ubrzo se okušao u fotografiji, te počinje fotkati ljude na ulicama, strast koja ga sve do kraja života neće pustiti. Poznati fotograf karijeru u Timesu je započeo 1978. godine, nakon što je privukao pažnju uredništva fotografijom Grete Garbo.

Bill Cunningham
Bill je važna karika u modnoj svijetu jer su njegove fotografije dokumentirale sve modne promjene i trendove. Trendove je postavljao i on sam. Njegov opušteniji pristup fotografiji promijenio je način fotografiranja mode, učinivši je dostupnijom običnim ljudima. Mnogi ga upravo zbog toga smatraju prvim i izvornim street style fotografom. Odlazak fotografske legende rastužio je mnoge! Njegove fotografije nikad neće biti zaboravljene i ostat će kao trajni dokaz ne samo svih modnih promjena nego i kao vizija jednog istinskog ljubitelja mode koji ju je htio uvijek približiti krajnjem ljubitelju. Tom svojom željom promijenio je tokove modne fotografije.

Mija Dropuljić
Foto: Getty Images
Objavljeno: 26.06.2016. u 10:37

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p