SVJETSKA MODA

Preminuo veliki vizionar Louisa Vuittona

Napustio nas je utemeljitelj fenomena 'it torbe'

J
učer je modni svijet izgubio velikog vizionara i jednu od najcjenjenijih osoba modne industrije. Naime, nakon borbe s teškom bolešću, u svojoj 66. godini života, preminuo je dugogodišnji strateški direktor LVMH-a, te predsjednik i izvršni direktor Louisa Vuittona, Yves Carcelle.
Carcell je bio nadaleko cijenjen zbog svoje nevjerojatne energije i strasti kojom je pristupao zanatu, a svojem dva desetljeća dugom mandatu izvršnog direktora Louis Vuittona, bio je zaslužan za međunarodno širenje ove marke i njegovu transformaciju iz tihog brenda koji se bavio izradom kožnih modnih dodataka i prtljage, u kultni globalni trend.

Većinu svoje karijere proveo je putujući svijetom u potrazi za novim poslovnim i modnim izazovima, a na čelo brenda došao je 1990., samo godinu dana nakon što se je pridružio LVMH luksuznoj modnoj grupaciji. 1997. godine odigrao je ključnu ulogu u regrutiranju Marca Jacobsa, tada mladog i buntovnog dizajnera iz New Yorka, na mjesto glavnog kreativnog direktora Louisa Vuittona, a uvođenjem ready-to wear linije, te kasnije fine linije nakita u ponudu modne kuće, osigurao je ovoj modnoj marci da postane LVMH-ov vodeći modni brend i najveći izvor zarade. S mjesta direktora Louisa Vuittona povukao se 2012. godine, no ostaje u izvršnom odboru LVMH-a, pomažući tako i dalje u strateškom razvoju i širenju ove modne kuće.

Upravo je Carcelle zaslužan za nastanak fenomena 'it torbe' koji je uzeo maha početkom 2000. godine, kada je Jacobsu omogućio suradnju s poznatim umjetnicima, čime se pobrinuo da upravo njihove torbe postanu globalno dostupne. Slovio je kao čovjek s rijetkom vizijom i nevjerojatnim senzibilitetom za modu kojeg, vjerujemo, neće biti lako nadomjestiti.

I.K.

Objavljeno: 02.09.2014. u 08:00
Tagovi: Louis Vuitton, LVMH

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p