SVJETSKA MODA

Preminuo Yves Saint-Laurent

Otišao je vrhunski modni kreator i kostimograf...

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent rođen u Oranu 1. kolovoza 1936. godine. Na žalost mnogih preminuo je u noći s nedjelje na ponedjeljak 1. lipnja 2008. u Parizu. Bio je vrhunski francuski modni kreator i kostimograf.

Mladost proveo u Alžiru. Godine 1954. preselio se u Pariz. S 19 godina počeo je raditi za Christiana Diora. Nakon Diorove smrti 1957., u svojoj 21. godini, Yves Saint-Laurent je preuzeo upravljanje tom modnom kućom. Pet godina kasnije napustio je Dior i uz podršku partnera Pierrea Bergéa, utemeljio modnu kuću pod svojim imenom (Yves Saint-Laurent - YSL).
Sredinom šezdesetih osmislio je luksuznu žensku prêt-à-porter liniju Saint-Laurent Rive gauche. Bila je to linija industrijski, masovno proizvedene dizajnerske odjeće, koja je bila dostupna u istoimenom lancu prodavaonica. Popularizirajući na taj način prêt-à-porter, pridonio je demokratiziranju mode, koja je postajala dostupnija širem krugu potrošača. Na vrhuncu uspjeha, sedamdesetih, dizajnirao je i odjeću za djecu, modne dodatke, te ženske i muške parfeme.
Godine 1999. Gucci  je otkupio brand YSL, i dok se Tom Ford bavio kolekcijom prêt-à-porter, Yves Saint-Laurent je dizajnirao liniju visoke mode. Modna kuća YSL službeno je zatvorena 2002 godine. Premda više ne djeluje, brand i dalje postoji pod okriljem Guccija. Nakon povlačenja Toma Forda 2004., liniju prêt-à-porter potpisuje Stefano Pilati.
Yves Saint-Laurent i Pierre Bergé otvorili su u Parizu Fundaciju Pierre Bergé - Yves Saint-Laurent (Fondation Pierre Bergé - Yves Saint-Laurent), pokroviteljsku i muzejsku ustanovu, koja pohranjuje 20.000 izložaka iz povijesti ove modne kuće.
On je prvi živući modni dizajner koji je počašćen velikom retrospektivom svojih radova u njujorškom muzeju The Metropolitan Museum of Art. Za svoj rad odlikovan je i ordenom Legije časti.
Svojim jedinstvenim stilom, uz Coco Chanel, desetljećima bio simbol najprofinjenije, najmodernije i najinovativnije, kako ženske tako i muške elegancije.
U žensku je modu unio neke dotad tipično muške odjevne predmete: blejzer, smoking, trenčkot, safari-jaknu. Nerijetko se u svojim kreacijama nadahnjivao djelima umjetnika kao što su Picasso, Warhol, Mondrian. Svoje je kolekcije također obogaćivao afričkim, španjolskim, indijskim, marokanskim, ruskim folklornim motivima. Uz modni dizajn, Yves Saint-Laurent bavio se i filmskom i kazališnom kostimografijom.Objavljeno: 02.06.2008. u 19:15

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p