SVJETSKA MODA

Pročišćena estetika i povratak korijenima u novoj haute couture kolekciji kuće Chanel

Haute couture kolekcija Virginie Viard kao dostojne nasljednice kuće Chanel
Gotovo godinu dana otkad je zamijenila Karla Lagerfelda, Virginie Viard predstavila je kolekciju koja odiše izvornim kodom francuske kuće. Za razliku od svih dosadašnjih kolekcija koje je predstavila te koje su zasigurno i dalje bila stvarane i promatrane kroz odsustvo Kaiser Karla, ova haute couture SS20 kolekcija prva je s kojom je Virginie Viard u potpunosti došla u fokus.

Inspirirana Aubazinom, sirotištem u kojem je Coco Chanel provela šest godina kao djevojčica nakon smrti svoje majke, Viard je rekreirala samostansko dvorište u Grand Palaisu i ispričala decentnu priču o odrastanju djevojčice u svijetu koji ju je formirao i naučio zanatu i koji je kasnije preobrazila u modno carstvo. Dijametralno suprotno jednom i jedinom Karlu Lagerfeldu, Virginie Viard se umjesto grandioznih zdanja i spektakla, odlučila na jednostavnost i umjerenost i upravo je to čini dostojnom nasljednicom poznate francuske kuće.

Coco Chanel postala je poput lajt motiva u svakoj Virginijinoj kolekciji koja je uspješno uspijevala izdvojiti jedan trenutak ili kutak koji je bio ključan uz život ove ikone. Tako je i ovog puta, daleko više umjerenije, kreirala scenu usko vezanu za odrastanje Coco Chanel i njenim vremenom provednim u samostanskom sirotištu tijekom djetinjstva te kolekciju inspiriranu edvardijanskom erom.

Nalik na djevojčice u školskim uniformama, modeli su prošetali pistom odjeveni u bijele čarape do gležnja, u nezaobilaznim haljinama i setovima od tvida te Bertha ovratnicima. Inspiracija je jasna – monokromatska školska uniforma, decentno okružje samostana te fokus na detalje rezultirali su kolekcijom koja neodoljivo podsjeća na srž dizajna same Coco Chanel. No, povratak korijenima nije rezultirao nedostatkom poznate čarolije, Viard je i dalje dosljedna održavanju vječite aure modernosti kakvom kuća Chanel jedina uspijeva iznova zarobiti gledatelja.Asketski način življenja ovog puta rezultirao je jednakim pristupom modi i dizajnu, no rizik mediokriteta nije postojao upravo jer se ljepota krije u detaljima. Naizgled jednostavni pa čak i strogi krojevi upotpunjeni su kompleksnim detaljima zbog kojih haute couture nikada neće pripadati masama.Foto: Chanel
Objavljeno: 21.01.2020. u 16:04

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p