SVJETSKA MODA

Raf Simons ima točnu viziju brenda Calvin Klein

Debitantska kolekcija poznatog dizajnera za američku modnu kuću
Raf Simons Calvin Klein
O
tkako je nastala rošada dizajnera, koja je sve u jednu ruku šokirala, svi su nestrpljivo pratili svaki korak Rafa Simonsa u američkoj modnoj kući Calvin Klein. Pravi modni znalci su njegov prelazak itekako podržavali. Estetika Rafa Simonsa jednostavno ide ruku pod ruku s onom američke ikone Calvin Klein. A to je Raf dokazao i svojom debitantskom kolekcijom koja je predstavljena u sklopu New York Fashion Weeka u petak 10. veljače.

Calvin Klein je jedan od onih američkih brendova koji su stvarali američku modnu povijest. U doba svog vrhunca Calvin Klein je predstavljao američku modu, bio je fresh, mlad, pomicao je granice i bio relevantan. U posljednje vrijeme brend je igrao na sigurnu kartu, postao je predvidljiv, a najveći potez koji je prodrmao američku scenu je bio odabir Justina Biebera kao zaštitno lice. Brujilo se o njegovim fotošopiranim mišićima i očajničkom potezu nekadašnjeg modnog giganta da svoj brend približi mlađoj publici. Uskoro su u Calvin Klein gaćice uskakale brojne teen zvijezde, i više nitko nije pričao o samoj modi. I onda je stigao Raf Simons koji, za razliku od nekih svojih dizajnerskih kolega, ne pati na najaktualnije zvijezde i instant influencere. A to je pokazao i svojom debitantskom kolekcijom.

Raf Simons Calvin Klein
Raf Simons Calvin Klein
Revija se odvijala u korporativnim uredima Calvina Kleina, što je svojevrsni znak da se ova modna kuća vraća svojoj srži. Pod umjetničkom vizijom Sterlinga Rubyja prostor je oživio u američkim bojama, koje smo mogli vidjeti i na modnoj pisti.

Raf Simons nije dizajner koji će izravno šokirati svoju publiku. Mada da je predstavio i neka suluda dizajnerska rješenja, publika bi bila na njegovoj strani. On je to odigrao puno suptilnije, ali upravo zbog toga snažnije. Na pisti nismo mogli vidjeti ekipu Gigi/Kendall/Bella nego nova svježa lica koja tek čekaju svoje vrijeme. Reviju je otvorila mlada Lulu koja je ujedno i zaštitno lice nove Calvin Klein kampanje. A pistom su nastavila šetati raznolika i svježa mlada lica.

Raf Simons Calvin Klein
Raf Simons Calvin Klein
Raf Simons Calvin Klein
Raf nije pretjerano odvajao muške i ženske komade, vjerujući kako je razlika među spolovima u modi davno ukinuta. No, on se na pisti nije borio protiv nekih stereotipa, nije nudi muškarce u suknjama, nego unisex modu koja jednako dobro stoji i ženama i muškarcima. Dobro je proučio ostavštinu Calvina Kleina, vrativši se nekim počecima i ikonskim komadima. Ova modna kuća poznata je po seksipilu kojeg je Raf vratio na modnu pistu u obliku prozirnih komada. No, i u tim trenucima Raf zadržava svoju prepoznatljivu profinjenu estetiku koja ništa ne nudi na prvu.

Raf Simons Calvin Klein
Raf Simons Calvin Klein
Raf Simons Calvin Klein
Raf nije mnogo mogao pogriješiti. Njegovo ime sa sobom često vodi pljesak koji ne propituje viđeno na pisti. No, dok je u Dioru se borio s vlastitom estetikom i onom te francuske modne kuće, Calvin Klein je brend koji mu potpuno odgovara. A to smo mogli vidjeti i u njegovoj debitantskoj kolekciji! Dvije ikone su se vratila – Calvin Klein i Raf Simons!

Raf Simons Calvin Klein
Raf Simons Calvin Klein
Raf Simons Calvin Klein
Mija Dropuljić
Foto: Instagram, Getty Images
Objavljeno: 11.02.2017. u 11:16

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p