CELEB STYLE

Razgovor s Hiroko Koshino

Susreli smo se s velikom japanskom dizajnericom.
Hiroko Koshino 70-godišnja je japanska dizajnerica čija je modna etiketa (utemeljena 1964.) prisutna u svim važnijim svjetskim centrima. Potpisuje kolekcije visoke mode, pret-a-porter, dječju odjeću, asesoar i parfeme, a njezina korporacija danas je respektabilna u međunarodnim razmjerima. Modeli Hiroko Koshino izloženi su u MUO-u, a prilikom svog nedavnog posjeta Zagrebu (za koji su zaslužni organizatori Modnog ormara), održala je predavanje studentima TTF-a te se susrela sa Sašom Maksimiljanović, Ivicom Klarićem i I-glama. U svom natrpanom zagrebačkom rasporedu našla je vremena i za mali intervju za Fashion.hr.Kako biste opisali potencijal hrvatskih studenata dizajna i možete li ih usporediti s njihovim japanskim kolegama?

Ne bih voljela uspređivati nikoga, pa tako ni potencijal hrvatskih studenata s potencijalom japanskih. Smatram da je najveći problem vaših mladih dizajnera, ili onih koji se za to tek školuju, zaboravljanje onog autohtonog i pokušaj doslovnog kopiranja svjetskih trendova.

Japanska modna scena iznimno je cijenjena u svjetskim krugovima; kroz koju fazu trenutno prolazi?

Japanska moda prati korak svjetske scene. To potvrđuje, primjerice, i Kenzo koji je jedan od najcjenjenijih. Mnogi japansku modu doživljavaju otkvačenom. Rekla bih da su u Japanu prisutne dvije vrste dizajna; ulični i onaj na najvišoj razini. Ako ga uspoređujemo s visokom modom, taj ulični nije ni vrijedan spomena, ali zato su naši vrhunski dizajneri ozbiljna konkurencija vodećim svjetskim.

Tko je trenutno najpopularniji dizajner odjeće u Japanu?


Iskreno, trenutno se ne mogu sjetiti imena dizajnera, ali trenutno najpopularniji brand je - Beautiful Beast.

Koliko važnost Japanci pridaju modi?

Japancu su tri stvari najvažnije. Moda (u općenitom vizualnom smislu), što jede i u kakvoj kući živi. Posljednjih godina, jedna od važnijih stvari je postala i ljepota, odnosno njegovanost. Industrija kozmetike je jako uznapredovala i postala vrlo popularna, ali definitivno moda je na prvom mjestu gotovo svakom Japancu kojega god spola bio.
Objavljeno: 25.09.2007. u 22:37

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p