SVJETSKA MODA

Roisin Murphy

„Scenska kameleonka“
-->--> -->

-->--> -->

Sve nas je osvojila hitom „Sing it back" koji je pjevala sa grupom Moloko. Idući dobar potez, iako je po mom mišljenju bila bolja u grupi, bio je njezin solo album „Ruby Blue". No, nas više zanima ona modna priča koju na tako neobičan i ekscentričan način priča ova zanimljiva pjevačica. 

Ako netko u svijetu glazbe voli eksperimentirati i provocirati svojom odjećom, to je zasigurno Roisin Murphy-->--> -->. Ona je prava intelektualka, prava modna individualka i na onaj neobičan način, prava zavodnica poput onih iz noir filmova. Ulična diva, žena hipnotičkog scenskog nastupa, kolekcionarka opernih plašteva i rukavica, te kabanica. „Moja ljubav prema kabanicama i opernim plaštevima proizlazi iz fascinacije noćnom kulturom - klubovima, kazalištem, operom, mjestima na kojima svakodnevica nestaje. Na pozornici često nosim crno jer ono daje moćan izgled." izjavila je Roisin. Osim kabanica i plašteva posebnu ljubav gaji prema YSL-ovu „Le Smokingu" bez kojeg ne bi mogla postojati. Za sebe je izjavila da će ostati ulična diva ako se i prestane baviti glazbom. Odjeću skuplja od svoje trinaeste godine. Majka joj je bila trgovkinja antikvitetima i vukla je malu Roisin po buvljacima gdje su tražile odjeću iz šezdesetih.

-->--> -->

Svoju buntovnu i ekscentričnu prirodu pokazivala je još u najranijem dobu. Naime, kada joj je bilo samo devet godina dugu plavu kosu je sama ošišala sasvim kratko samo da bi izazvala očevo zgražanje. Kao mala u školu je dolazila u crvenom odijelu i lakiranim crvenim čizmama, sa šeširom i velikom torbom. Prikrivala je od ljudi svoj melankonični glas, jer je smatrala da zvuči suviše nježno kao Paige, a ustvari je željela imati prodoran glas kao Kim Gordon, karizmatična pjevačica Sonic Youtha, u kojoj je Roisin kasnije našla veliku inspiraciju.

 

-->--> -->„Moja ljubav prema kabanicama i opernim plaštevima proizlazi iz fascinacije noćnom kulturom - klubovima, kazalištem, operom, mjestima na kojima svakodnevica nestaje. Na pozornici često nosim crno jer ono daje moćan izgled." Osim što je jedna od najintrigantnijih ženskih pojava u svijetu muzike, zbog svog originalnog stila veoma je zapažena i u svijetu mode. Pojavila se i kao model na premijernoj couture reviji Alexandrea Vauthiera, koji je uspješno surađivao s dizajnerima poput Jeana Paula Gaultiera i Thierryja Muglera. Nosila je reviju jedne od svojih omiljenih dizajnerica - Vivienne Westwood. Jako je dobra prijateljica dizajnera Giles Deacona čije kreacije naprosto obožava. Sve je češće možemo viđati u kreacijama mlade britanske nade Garetha Pugha. Roisin se u njegovim avangardnim kreacijama pojavljuje na modnim eventima, nosi Garethove kostime u spotovima i fotka se u njegovoj odjeći za časopise i covere albuma. Međutim, Roisin i bez njega ima osiguran status modne ikone, jer je njen artističko-futuristički, ali ujedno i elegantan stil zaista revolucionaran, pa je zato dobila naziv i "scenska kameleonka".

-->--> -->-->-->-->--> -->

-->--> -->

-->--> -->

„Moja garderoba je kaos satkan od snova. Kupujem odjeću razmišljajući kako će mi jednog dana zatrebati koktel haljina za primanje u nekoj ambasadi ili noćnom klubu u Južnoj Africi. Moja odjeća kao da je iz filma, čini mi se da živim u filmu. Pri pogledu na svoje stare fotografije katkad imam osjećaj da gledam u lik koji je netko izmislio."

Roisin Murphy pozirala je za svjetske modne i glazbene magazine, poput Vogue-a, Ella, Rolling Stone-a, Zoo magazina, The Timesa, Daily Maila... Osim toga rado je viđena gošća na svjetskim revijama i može je se primijetiti u prvim redovima na revijama Jean Paul Gaultiera, Dolce&Gabbane, Moschina, Nine Ricci, Christian Diora, Roberta Cavallija, Guccija, Salvatore Ferragama, Luelle, Marca Jacobsa, Roksande Ilincic... Roisin obožava modu, a dizajneri obožavaju nju i način na koji nosi njihovu odjeću, pa je s vremenom postala bliska prijateljica većine svjetskih dizajnera. Na revijama pomno proučava kreacije dizajnera, jer svaka kreacija koja prođe pistom može biti njezin novi scenski outfit. -->--> -->

„Moja garderoba je kaos satkan od snova. Kupujem odjeću razmišljajući kako će mi jednog dana zatrebati koktel haljina za primanje u nekoj ambasadi ili noćnom klubu u Južnoj Africi. Moja odjeća kao da je iz filma, čini mi se da živim u filmu. Pri pogledu na svoje stare fotografije katkad imam osjećaj da gledam u lik koji je netko izmislio."

 

Javnost je šokirala najavom da će u svom novom spotu koji planira snimiti za obradu legendarne Slave To Love, biti potpuno gola. I ne samo to, nego će u njega uvrstiti i vruću scenu seksa. Zasad spot još nije ugledao svijetlo dana, ali sudeći po njezinoj ekscentričnoj osobnosti, Roisin će definitivno ispuniti očekivanja javnosti.

Roisin Murphy je osoba koja se ne boji igrati modom, osoba koja svoju karizmu pokazuje odjećom i modna kameleonka koja oduševi svaki put kad izađe na scenu. Definitivno je jedna od najzanimljivijih pjevačica današnjice, kako zbog svog glasa tako iz zbog svoje modne individualnosti.

Ana Bacinger

Objavljeno: 12.04.2009. u 12:26

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p