SVJETSKA MODA

Ruska ljepotica s fotoaparatom u ruci

Ikona stila: Žana Romaška
Otkako je kultura streetstyle fotografije zaludila cijeli modni svijet, modne urednice i blogerice više nisu jedine koje se tjednima unaprijed pripremaju za svjetske tjedne mode. Pomno pakiranje i osmišljavanje stylinga za mjesec dana hektičnih modnih događanja postalo je sastavni dio života čak i u redovima streestyle fotografkinja, koja su isprva većinu vremena stajale iza objektiva, a danas sve češće završavaju ispred njih, bok uz bok Anni Dello Russo i drugim ženama čija pojava redovito plijeni pozornost.

Jedna od njih je i Žana Romaška, profesionalna fotografkinja koja trenutno živi na dvije adrese, u Milanu i Moskvi. Plavokosa Ruskinja već se godinama bavi raznim aspektima fotografije, pokriva reklame, lifestyle i dječju fotografiju (kojom se počela baviti nakon rođenja svog sina u 2008.) te vodi vlastiti blog 'Only Stylish People', koji je u vrlo kratkom roku privukao širok auditorij.

Kao i mnoge streestyle zvijezde, ova ruska ljepotica na svjetskoj modnoj sceni pojavila se praktički niotkuda. Iako je u Rusiji njen rad uglavnom poznat i priznat, na Zapadu je Žana dosad prolazila ispod radara te je tek prošle jeseni njena pojava počela dospijevati do stranica streetstyle blogova. Možda to duguje činjenici da je vlastiti blog otvorila prošle godine, a možda i tome da se u 2012. i sama započela baviti streestyle fotografijom, no bez obzira na razlog, prava je šteta da Žana i njen živopisni stil nisu već ranije zabilježeni okom kamere renomiranih fotografa.

Na njenim streestyle fotografijama nerijetko ćete vidjeti rusku modnu kliku, predvođenu Miroslavom Dumom, Uljanom Sergejenko i Elenom Perminovom, s kojom Žanu veže poznanstvo, prijateljstvo pa čak i poslovna suradnja, stoga nimalo ne začuđuje da je njena pojava podjednako upadljiva i jedinstvena kao i u slučaju spomenute trojke.

Već na prvi pogled vidljivo je kako je Žana dama koja si može priuštiti većinu ekskluzivnih dizajnerskih krpica, a njen status otkriva bezbroj Hermes Kelly torbica kojih je u posjedu, kao i fine krznene jakne, stole i kaputi u kojima ju se nerijetko može vidjeti. Kao i većina modno osviještenih Ruskinja, ova fotografkinja izuzetno cijeni intelektualnu modu Miuccije Prade, a ove se jeseni zaljubila u krznene komade iz kolekcije branda Viva Fox, male pompone koje ste ovih dana nesumnjivo viđali na brojnim posjetiteljicama modnih revija u Milanu i Parizu.

Dva potpisa koja također učestalo viđamo na vitkoj figuri plavokose Ruskinje jesu Chanel i Kenzo. Jaknica od tvida i prošivena torbica kultni su komadi koje Žana redovito uspijeva osuvremeniti i učiniti ih aktualnima, a džemperi s logom Kenza i printom tigra u potpunosti su prilagođeni njenom modnom izražaju i stylingom se razlikuju od većine drugih pobornica istog trenda.

Osim što obožava monokromatska izdanja, s naglaskom na jednu dominantnu boju, fotografkinja vrhunski miksa uzorke i teksture te s pravim umijećem spaja komplementarne nijanse i boje. Žana voli eksperimentirati i kada su različiti stilovi u pitanju pa ćete ju jednoga dana vidjeti odjevenu poput princeze u puf suknjice i roskaste boje, a već drugi će pokazati svoju 'grublju' stranu u military chic kompletu kombiniranom s robusnim motorističkim čizmama.

Iako je njena odjeća božanstvena za sebe, Žaninu modnu priču uvijek zaključe genijalni asesoari. Platforme u jarkim bojama, sokne na točkice, cvjetni vijenci u kosi, kačketi i Chanel naušnice od pleksiglasa, samo su neki od detalja koji Žanu izdvajaju iz mase.

Stylinzi ove fotografkinje vrlo su bogati i pomalo teatralni, no pritom ne narušavaju njenu ženstvenost, dokazujući kako se Žana modom jako dobro igra te istu jako dobro poznaje. Lijepa fotografkinja nosi trendove, a ne oni nju, zbog čega je njena pojava na ulicama modnih meka pravi dašak osvježenja i naposljetku inspiracije za sve zaljubljenice u modu.

 

H.B.

Photo: TheStreetFashion5XPro, OnlyStylishPeople, Instagram

Objavljeno: 04.03.2013. u 14:42

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p