SVJETSKA MODA

'Pikanje' Balenciage se nastavlja. I nije nam dosta.

Saga na relaciji IKEA-Balenciaga dobila novi zaplet

IKEA

Gruzijski dizajner Demna Gvasalia, kreativni direktor na čelu popularnih modnih kuća Balenciaga i Vetements, ustraje u svom pohodu na rekreiranje razno raznih bizarnih odjevnih komada poput majice kurirske službe DHL, šilterice na kojoj piše SECURITY i POLIZEI, šarene prugaste shopping torbe za tržnicu te mnogih drugih koje nitko drugi ne bi niti pokušao rekreirati. No, Balenciagina skupa verzija plave plastične vrećice švedskog giganta IKEE nekako je najviše zabavilo internet publiku. 

Naime, sredinom je travnja na bezbroj svjetskih modnih medija osvanula vijest kako Demninoj listi čudnih redizajniranih predmeta "u skupljoj varijanti" možemo pridodati i torbu imena Arena Extra-Large Shopper Tote Bag koja je očigledno inspirirana Ikeinom FRAKTA torbom - plavom plastičnom torbom za shopping. Iz švedskog brenda namještaja pozdravili su ovu "kopiju" istaknuvši kako "kraljevski plava boja zbilja komplimentira svaki outfit" te kako se radi o "klasiku". Naravno, u priopćenju je evidentan dašak ironije što i ne čudi jer plava kožna torba s Balenciaga potpisom košta $2.145, a Ikein "original" svega 3.90 kuna. IKEA nije stala na samo jednoj izjavi na račun ovog poteza poznate modne kuće pa je, kako bi se nastavila sprdati s novonastalom situacijom, izbacila i vodič kako prepoznati originalnu IKEA FRAKTA torbu. IKEA je istaknula 4 načina kako kupci mogu prepoznati "pravu stvar", a među njima su savjeti da ju protresete, zgužvate, bacite u prašinu ili pak da u njoj prenosite cigle pa čak i vodu. A jedan od načina da se ne zeznete u procjeni je i da bacite pogled na cijenu. 

IKEA

Ikeina je ekipa ovim potezom dobila status šaljivdžije, a "vodič za prepoznavanje originalne FRAKTA torbe" brzo je postao viralan. No, šale na račun Balenciaginog poteza sa skupom verzijom Ikeine plastične shopping torbe su se nastavile. Brendovi iz Los Angelesa Pleasures i Chinatown Market dali su svoj epilog sagi IKEA-Balenciaga tako da su od Ikeine FRAKTA plastične torbe izradili šiltericu te su je odlučili reklamirati na isti način putem vodiča za detektiranje autentičnosti. Istaknuli su iste prednosti kape kakve ima i plastična torba švedskog giganta, a među njima je i ona da u šilterici možete nositi cigle i vodu. Šilterica je izrađena u limited edition verziji od samo 50 komada, a cijena joj je $38. Što je sljedeće, pitamo se, no moramo priznati kako nas ovo podbadanje luksuzne francuske modne kuće poprilično zabavlja. Hoćemo još.

Balenciaga

Balenciaga ($2,150)

T.L.
Foto: Chinatown Market, Balenciaga, IKEA

Objavljeno: 03.05.2017. u 10:11

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p