SVJETSKA MODA

Seksualna revolucija

Jesu li zvijezde zaista krive?

Kada ne znaš koga bi okrivio zašto ti se kćer tinejdžerica oblači poput prijateljice noći - okrivi Lady Gagu ili Britney Spears.

One  vam barem ne mogu kontrirati u vašoj glupavoj tvrdnji kako su današnje zvijezde krive za seksualni odgoj djece (i to loš, odnosno neprimjeren!) putem svojih video uradaka ili koncerata.

Naime, posljednjih se dana digla velika bura oko bivšeg menadžera Kylie Minogue, koji je, optužio planetarnu zvjezdicu Gagu kako seksualizira ponašanje djece diljem svijeta - naročito kroz svoje kratke suknje (!?) te pokazivanjem grudi.

Dakle, doveli smo se u situaciju da nam djecu odgajaju mediji putem kojih se plasira svakakvo smeće. Ne bih se složio s tom tvrdnjom koja skida odgovornost s roditelja, naročito ako su roditelji involvirani u odgoj djeteta - tada nitko, ali nitko ne može djelovati na vaše dijete, osim ako ga vi suptilno ne prepustite TV-u, internetu i ostalim čarima modernog doba.

Tada vam ni baba vračara ne može pomoći (kamoli Centar za socijalnu skrb i ostale domaće institucije).

                              Video uradak: Alejandro/ Steven Klein

Žene se odavno skidaju ne bi li privukle pažnju na sebe - tako to ide u svijetu lakih nota. Otkada je nastao MTV, kao fenomen koji je obilježio početak osamdesetih, ženama je dozvoljeno otvoreno koketiranje s vlastitom seksualnošću kroz video uradak ili pjesmu.

Čak štoviše, takva nas je sloboda daleko dovela, bez da smo pritom lišeni „javnog morala" - ukoliko on uopće postoji u praksi. Madonna i njen hit - Like a virgin - kojeg je izvela na otvaranju VMA-a 1984 po prvi je puta doveo motiv vjenčanice, odnosno mladenke u seksi izdanju. Sve ostalo je povijest.

                      Hello?! Kitty!

Današnje pop senzacije, od Britney, Christine, Mariah do Gage - sve od reda znaju što je seksipil i kako se on dobro prodaje. Seks je sve. Dio života. Industrija koja postoji otkad je prvi čovjek u špilji Altamiri obilježio svoju ruku kao prvo umjetničko djelo.

Doduše, da smo pretjerali sa seksom - jesmo, naročito u nedostatku kvalitetnih sadržaja. Sjetite se samo kako izgledaju rap/hip-hop spotovi! Kao blaga pornjava, ukratko.

No takve se stvari toleriraju jer se većinom radi o muškarcima koji smiju biti frajeri, dok se na žene gleda kao osobe sumnjiva morala. Žalosna priča koja udara u centar dvostrukih standarda.

                         Lady Gaga/Hedi Slimane

Uprava nas to vraća na početak priče i bivšeg menadžera Kylie Minogue. Dragi gospodine, kada pokazujete prstom kako su pop zvijezde krive za buđenje pretjerane seksualnosti u djece, nemojte zaboraviti jednu stvar. Ostala četiri prsta uperena su u vas. Pametnome dosta.

 

Marko Banjavčić

Photo: Lady Gaga/Hedi Slimane

 

Objavljeno: 12.08.2010. u 00:05

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p