SVJETSKA MODA

Sjajna izložba o društvenoj i estetskoj važnosti japanskog kimona koja se zadržala sve do danas!

Londonski V&A nudi uvid u postav ove odlične izložbe!

Modu je bazičnim rječnikom najjednostavnije okarakterizirati kao dinamično, ciklično i socijalno-društveno važno područje koje, posredno ili neposredno, kreira i utječe na svakog pojedinca. Konzumiranje mode kao takve u moderno digitalno doba lakše je no ikad, i to prvenstveno zbog neizmjerno brze dostupnosti informacijama, fotografijama i multimediji. Upravo zato spomenutu blagodat, no katkad i zamku, valja iskoristiti na prvi način što je u slučaju mode, pogled na ovaj fenomen s jedne druge, povijesno-kulturološke strane.

U doba izolacije, kulturni sadržaj u koji možemo ubrojiti izložbe, koncerte, kazališne predstave, u potpunosti je stao u obliku koji smo dotad konzumirali. Ipak, različite online varijante svakodnevno su nas uveseljavale i davale nadu za što skoriji povratak u realne, opipljive prostorije. Londonski Victoria & Albert muzej ima bogatu povijest modnih postava, odnosno izložbi, a jedna koja nas je posebice zaintrigirala govori o japanskom kimonu. Budući da je muzej i dalje zatvoren te su pravila putovanja još uvijek polovično definirana, online posjeta jest jedina opcija koja nam preostaje.

Izložba imena Kimono: Kyoto to Catwalk na sjajan način pokazuje kojom dinamikom je kimono stekao status kultnog odjevnog predmeta kako u tradicionalnoj, ali i suvremenoj modi. Izložba otkriva estetske i društvene funkcije ovog odjevnog predmeta sve od 1660. godine pa do danas te odgovara na pitanje; zašto je upravo kimono imao toliki značaj i utjecaj u pop kulturi? Kimono koji kolokvijalno poznajemo danas, zašao je u sve društvene sfere te globalno gledajući, više nije poveznica s tradicijom, već trendom.

Činjenica da se zapravo malo koja kultura može pohvaliti tako snažnim odjevnim utjecajem na cijeli svijet, dodatna je potvrda važnosti i snage koji određeni odjevni predmet može imati. Kimono je inspiracija brojnim dizajnerima koji nužno ne koketiraju s japanskom dekonstrukcijom, no vješto posuđuju kroj koji neodoljivo asocira na fragilnost japanske gejše, smirenost i staloženost, a istovremeno aludirajući na zadivljujuću ljepotu i zahtjevnu konstrukciju. Ova izložba, online je otvorena do daljnjeg, stoga ako ste istinski zaljubljenik u modu, njezinu povijest i utjecaj na svijet u kojem živimo, svakako predlažemo da ju nikako ne propustite!

Foto: V&A
Objavljeno: 05.06.2020. u 15:16

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p