SVJETSKA MODA

Slovenka potpisuje bizaran modni projekt koji je oduševio svijet

Odjeća izrađena od kože modnih dizajnera

Alexander McQueen

Kada pomislite kako moda ne može biti revolucionarna ili kako se radi o posve banalnoj domeni ljudskog postojanja, pojavi se neki mladi genijalac koji zbilja pomakne granice, i to ne nekim novim zanimljivim krojem već idejom koja bi u bliskoj budućnosti stvarno mogla promijeniti svijet.

Uskoro biste mogli nositi Alexandera McQueena. I ne, ne mislimo na neku od njegovih kreacija već njega samoga. Glavom vam se vrzma pitanje: Kako? Čini vam se bizarnim s obzirom na to da se radi o pokojnom modnom dizajneru za kojim tuguje modna svita? Ne krivimo vas. Naime, slovenska studentica modnog dizajna Tina Gorjanc, koja studira na matičnom McQueenovom fakultetu Central Saint Martins, dosjetila se briljantne (i, priznajemo, poprilično pomaknute) ideje - iz kose je izolirala DNA poznatog dizajnera te u laboratoriju uzgojila kožu koju će potom koristiti za izradu kožnih modnih dodataka. Na prvu loptu, ideja zbilja jest bizarna i poprilično zastrašujuća jer povlači nekoliko pitanja. Jesmo li vlasnici našeg bića ili je dovoljno da nam netko uzme vlas kose i od nas izradi torbicu? Naime, Tina je izjavila kako nije naišla ni na kakvu zapreku te je, za svoj projekt, iz arhive fakulteta "posudila" vlas McQueenove kose koja je bila dio njegove kolekcije iz 1992. godine Jack the Ripper Stalks His Victims
 
 
Tinina kolekcija nosi zanimljiv naziv imena "Pure Human" te je u ovom trenutku još u konceptualnoj fazi no Gorjanc je uspjela proizvesti malene primjerke kože iz genetskog materijala, a vlasnik McQueenova brenda pristao je na to da Tini donira još Alexanderove kose. 
 
"Ako je student poput mene uspio patentirati materijal iz biološkog materijala Alexandera McQueena i to bez ikakvih zakonskih ograničenja, zamislite kakve mogućnosti imaju multinacionalne kompanije", istaknula je Gorjanc. I istina, zamislite mogućnosti u kojima se više neće morati ubijati rijetke životinje radi torbice već će se koža krokodila jednostavno moći uzgojiti u laboratoriju i koristiti za izradu luksuznih modnih dodataka. Fantastično! No, jasno, treba sagledati i negativne strane koje bi se mogle zlorabiti, a takvih zasigurno ima i više nego što smo u ovom trenutku svjesni.
 
 
 
 
 
T.L.
Foto: Tina Gorjanc, Pure Human, arhiva
Objavljeno: 13.07.2016. u 13:09

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p