SVJETSKA MODA

Sportska elegancija nikada ne izlazi iz mode

Bottega Veneta predstavila kolekciju inspiriranu plesnim pokretima

Kreativni vođa modne kuće Bottega Veneta, Tomas Maier, i ove sezone odlučio je u svoju novu modnu priču uplesti igru pokreta i plesa, te ponovno istražiti cijelu ideju baš kao što je to učinio i u svojoj lipanjskoj haute couture kolekciji.

S obzirom na to da je Tomas poznat po svojoj iznimnoj pedantnosti i gotovo kirurškoj preciznosti kojom se koristi prilikom kreiranja, moramo priznati kako je pravo osvježenje vidjeti dizajnera njegova kalibra kako konačno popušta kočnice. Doduše, ne pretjerano, ali pomaci su ipak vidljivi. Umijeće plesa i funkcionalna odjeća koja ga prati, navela je Maiera da se upusti u istraživanje opuštenog i sportski nastrojenog koncepta mode. Ležerne pamučne majice i body, opuštene hlače koje se pripijaju uz tijelu poput tajica u kombinaciji s jednostavnim jaknama, ili pak kratke hlačice u kombinaciji s pletenim topom, sve su to komadi koji će se naći na vrhu liste radne odjeće jednog plesača. Nakon pamuka, uslijedila je tkanina jednako tako poznata po svojem komforu, a to je traper; u ovome slučaju tamni. Tako je dizajner jednu od najdemokratičnijih tkanina na svijetu transformirao u mnogo suptilniju i elegantniju verziju sebe, a rezultat su bile oštro rezane suknje, izvezene haljine i chic odijelo s dvorednim kopčanjem. Mjesto u njegovoj kolekciji našao je i popularni kockasti uzorak koji se je već ranije sramežljivo pojavljivao u njegovim kolekcijama, no u potpunosti je zaživio tek na milanskoj modnoj pisti. U Tomasovim rukama ovaj uzorak dobiva glavnu riječ na opuštenim haljinama, a na mjestima je, upotpunjen naboranim detaljima od tila i slojevima od žoržeta, dobio pomalo rubni, mogli bismo reći i boemski izgled.

Ideja lakoće kretanja protezala se je sve do samog defilea, pa je tako nadahnuće plesom svoj trag ostavilo i na večernjim siluetama, a igrajući se s malo više strukture, te koristeći nabore i ukrase od šljokica, ležerne haljine dobile su dašak glamura. Iako je dizajner inzistirao na sportskom naglasku cijele kolekcije, moramo priznati kako cijela linija nije ni najmanje izgubila na svojoj eleganciji i ženstvenosti. Štoviše, imamo dojam kako bi nas ove siluete, u pravom sportskom duhu, 'natjerale' na ponosno i fino držanje dostojno jedne balerine.


 
 
 
I.K.
 
photos: Bottega Veneta Facebook

Objavljeno: 21.09.2014. u 10:10

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p