TINA LONČAR

Što bi bilo da se prije 133 godine nije rodila Coco Chanel?

Zašto je Coco jedna od najjačih figura povijesti 20. stoljeća
Coco Chanel

"Moda, vidite, izlazi iz mode. Stil je vječan," govorila je Coco Chanel, francuska dizajnerica čije ime označava kamen temeljac mode 20. stoljeća. Priča o modi ne može se ispričati bez riječi Chanel u glavnoj ulozi, riječi koja označava novu paradigmu u svijetu mode, revoluciju, redefiniciju postojećih principa. Chanel ne označava, niti je ikada označavao, samo modu već i čitav stil te, još važnije, posve novi životni svjetonazor ispunjen nekim hrabrim i nekonvencionalnim životnim principima čiju je ravnopravnost tada tek trebalo izboriti.

 
S niskom bisera oko vrata, uredno spletenom kosom, zavijena u crninu i s vječito zapaljenom cigaretom na dugom cigaršpicu, Coco Chanel je zasigurno bila ikona stila no bila je i mnogo više. Avangardna, ekscentrična i smjela djevojčica iz sirotišta, svojom se vizijom i odvažnošću probila do zvjezdanih visina mijenjajući pritom tokove modne povijesti. A nije ih bilo nimalo lako mijenjati. Promjene su tada označavale revoluciju u smislu redefiniranja društvenih statusa, a ne tek sitne kozmetičke promjene koje igraju na kartu puke estetike. Prije svega treba biti svjesan situacije. Dramatične povijesne okolnosti prvog svjetskog rata otjerale su muškarce na bojišta, a žene iz kuhinja u zagušljive i prljave tvornice. Kako potreba uvijek rađa promjenu, tako je i promjena okolnosti rodila ideju o redefiniciji ženske mode kojom su dotad vladali teški slojevi suknji i podsuknji kao i korzeti koji su stezali izmučene ženske strukove. Osim ženskog odijela sa strogom pencil suknjom i prepoznatljivim šanelovskim sakoićem, ravnih cipela, vječne male crne haljine i majice na mornarske pruge, ono čime je Coco redefinirala pojam ženstvenosti su – hlače. S današnjeg stajališta, to se može doimati banalnim no tih je dramatičnih dvadesetih bilo skandalozno, ludo i posve ekscentrično vidjeti ženu kako nonšalantno hoda ulicom u tom temeljno muškom odjevnom predmetu. Žene u hlačama smatrane su pukim bezobraznicama bez ikakvih manira jer je nositi hlače tada značilo prisvajanje društvenog statusa koji kao žena ne zaslužuješ.
 
Coco Chanel  
Shvativši kako postoji prijeka potreba za ženskom verzijom tog tipično muškog odjevnog predmeta, Coco je počela u svom salonu dizajnirati hlače priznavši pritom kako joj samo dvije godine prije takvo što ne bi niti palo na pamet. No, dugo je trebalo sramežljivom ženskom puku da odbaci ustaljeni kodeks ženstvenosti i prihvati nošenje hlača premda su bile revolucionarne i ludo praktične. Kako to obično biva, na takav su se hrabri čin odlučile, osim same inovatorice Coco, i holivudske dive poput Marlene Dietrich i Katherine Hepburn, žene čiju reputaciju i status nije mogao uništiti niti takav čin nepoštovanja kao što je bilo nošenje širokih palazzo hlača koje su tada, tako jako i nečuveno, „negirale“ njihovu ženstvenost. Njihove je suradnike to dovodilo do ludila, a nošenje hlača postalo je činom protesta protiv ustaljenih društvenih normi. Upravo je njihova jaka reputacija u suradnji s ekscentričnošću i odvažnošću dovela do toga da su se promjene, nakon mnogo vremena i duge borbe, počele kotrljati i ulicama.
 
Coco Chanel  
Izrasla iz bijede i samoće, Coco je simbol probitačne i fatalne žene koja je svojom odvažnom vizijom i koristeći svu snagu svojih prednosti mijenjala tijek povijest, a ono na čemu joj posebno moramo biti zahvalni je upravo taj revolucionarni segment stvaralaštva koji daleko nadilazi domenu mode i zalazi u društvo. Coco je u ženski stil ucrtala ne samo eleganciju i otmjenost već i odvažnost, promišljenost i otpor, borbu protiv sustava koju će kasnije generacije usvojiti uzimajući je zdravo za gotovo. Kao da je ovdje bila oduvijek, kao da se za nju nije trebalo suprotstaviti društvu i pokazati srednji prst establišmentu. Upravo je zbog toga Coco Chanel za ženski pokret i izjednačavanje prava jedna od najznačajnijih figura povijesti 20. stoljeća.
 
Foto: Getty Images
Objavljeno: 19.08.2016. u 10:28

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p