SVJETSKA MODA

Što će muškarci nositi idućeg proljeća?

Pregled: Burberry Prorsum, Bottega Veneta, Marni, Jil Sander i Prada
-->

Milanski tjedan mode polako se približava kraju i napokon je došlo vrijeme za skeniranje poslovično zanimljivih muških kolekcija kojima se najavljuju promjene u garderobi suvremenog alpha mužjaka. Prada, Burberry, Bottega Veneta, Marni i Jil Sander možda i nisu prikazali revolucionarnu modu, ali su dobro zacementirali svoj status unutar industrije koja se sporo mijenja, ali bez koje se, jednostavnim rječnikom rečeno, ne može.

 

 

Bottega Veneta

Bottega Veneta - Nijemac na čelu talijanske modne kuće pravo je bogatsTvo - Tomas Maier već par godina producira iznimne kolekcije koje će se svidjeti onom dijelu muške publike koja voli klasiku i neprikosnoveni luksuz dok u isto vrijeme zadovoljava fashion forward ekipu koja traži nešto više od obične bijele majice za svaki dan. Prilično opuštena kolekcija, ispunjena krojevima koji ne tjeraju muškarca u područje ženstvenije siluete, prepuna je iznimnim materijala pri čemu valja istaknuti odijelo od antilopa koja valja nazvati pravim imenom - statement piece za one koji vole kada luksuz nije samo u detaljima.

 

Marni

Marni - Nakon manije koja je vladala povodom suradnje sa švedskim tekstilnim gigantom, Marni se vratio rutini koja ih je proslavila - jednostavni i dobro rezani komadi, koji vuku inspiraciju iz kasnih šezdesetih, modni su recept ove kultne obitelji. Uvođenje geometriziranih oblika, odnosno pruga na hlačama i košulja, šarmantno je začinilo ovu pitoresknu kolekciju koja će naći svoj put do mnogih ormara od SAD-a do Japana.

 

Burberry Prorsum

Burberry Prorsum - Christopher Bailey razmazio je fanove ovog britanskog brenda nepogrešivim smislom za stil kojeg je projicirao na pisti posljednje četiri godine. Ovoga puta odlučio je okrenuti ploču - korištenje metallic nijansi, kojima je potencirao glamur kasnih sedamdesetih, ali i indijsku inspiraciju, izazvalo je reakcije diljem modnih foruma koji su počeli brujati o bježanju od tipičnog Britanca. Premda nikada nije svjesno odijevao muškarca koji je "stereotipni Brit", Bailey je u novoj kolekciji za proljeće/ljeto 2013. skočio u nešto nemirnije modne vode...

 

Jil Sander

Jil Sander - Veliki povratak dizajnerice koja je stvorila ovu modnu bajku odjeknuo je poput bombe unutar granica modne industrije - nakon sedam godina izbivanja iz vlastita brenda, kolekcija za proljeće 2013. pomogla nam je u prisjećanju zašto je toliko cijenimo. Kao da je vratila veselje u brend - zaključak je modne publike koja je odgledala novu mušku kolekciju. Iznimne košulje s motivima koje vrijede svaki euro, kao i snaga krojenja s elementima edvardijanskog stila s početka 20.st, logičan su nastavak za brend koji je dočekao povratak genijalne dizajnerice.

 

Prada

Prada - Miuccia je napokon uspjela spojiti dva toliko nespojiva elementa - muška i ženska garderoba postali su jedno, razlika se doima neznatnom i napokon je ostvarila potpunu ravnopravnost spolova (barem kada je u pitanju moda). Vrlo jednostavan set komada, baziran na krojačkim sposobnostima ateljea, također je dobio svoje geometrizirane pruge koje smo primijetili u kolekcija slavne Phoebe Philo. Ovo možda i nije najbolja kolekcija iz srca talijanske mode, ali je fenomenološki svakako interesantna. Uostalom, kao i svaka Pradina priča dosad.

 

M.B.

Objavljeno: 25.06.2012. u 20:13

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p