SVJETSKA MODA

Što je muškarac bez brkova?

Vraćaju li se brkovi i brade na velika vrata?

U prošlom stoljeću muškarci su glavnu inspiraciju za brkove i brade crpili od političara, pa su se ovisno o zemlji u kojoj su živjeli nosili Staljinov brk, Che Guevara brčići i brada, a u Jugoslaviji, pošto Josip Broz nije nosio brkove, zaživjeli su gusti brkovi kakve je nosio Mišo Kovač. Nakon tog zlatnog doba brkova, neko vrijeme su postali predmet sprdnje i podsmjehivanja, da bi se danas, očito vratili na velika vrata. Kako ih nositi? I treba li ih nositi uopće? Za početak, shvatite održavanje brade kao obvezu. Što kompliciranije izgleda, teža će biti za održavanje, a ništa nije ružno koliko neuredna brada. Čak i ako odlučite pustiti bradu na cijelom licu, zapamtite da je morate jednom tjedno skratiti trimerom inače ćete za nekoliko tjedana izgledati kao član grupe ZZ Top. Ako niste sigurni, informirajte se, pogledajte našu galeriju da vidite kako treba i kako ne treba izgledati te, ako se odlučite za drastičnu promjenu, otiđite brijaču- on će sigurno znati prilagoditi vrstu brade, vašem tipu lica, ali i navikama.


Trodnevna brada


Trodnevna brada kakvu nosi Patrick Dempsey privlači žene otkad je svijeta i vijeka. On uvijek izgleda njegovano, tako da mu brada daje malo avanturističkih i macho karakteristika. Ovakva brada u principu stoji svima, samo je treba redovito brijati. Prilagodite svoje odijevanje ovakvom izgledu, jer ako se budete po kvartu prešetavali u prastaroj trenirci s trodnevnom bradom, frendovi bi mogli pomisliti da vas nešto muči, jer baš kao što obrijano lice čini svaku kombinaciju urednijom, tako i neobrijano čini svaku malo neurednijom, a vi ne želite izgledati zanemareno, zar ne?


Mušketirska brada


Johnny Depp poznat je po svojoj kozjoj bradici, međutim ako se pitate da li bi vam pristajala, odgovor je u većini slučajeva- NE! Razlog? Johnny živi u Francuskoj sa svojom francuskom družicom i ako je suditi po njegovom stilu boemština je uzela maha kako u odijevanju, tako i u brijanju. Mušketirsku bradu nosite ako imate izrazito srcoliko lice i ako su vam dlake na obrazima izrazito slabe, baš kao i Johnnyu. Inače ćete se morati brijati svaki dan, zbog tek izraslih čekinja koje će kozju bradicu učiniti neurednom.


Brkovi


Sigurno ste u srednjoj školi čuli da „što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu" i držite se te izreke kao pijan plota, barem kad su brkovi u pitanju. Zapravo jako malo muškaraca izgleda dobro s brčićima. Jedan od njih je Clark Gable koji je mrtav skoro 50 godina, a nakon njega se nije rodio muškarac koji je tako znao nositi brkove. Čak i Brad Pitt s njima izgleda smiješno te nas tjera da se mučimo pitanjem „Što je pjesnik htio reći?". Brk je Muževan? Retro? Seksi? Samo ako ste Clark Gable ili detektiv Magnum.


Brada


Klasična duga brada ostavlja na žene umjetnički dojam (doslovno). David de Rothschild, britanski ekolog i avanturist zna pravu duljinu. Ako imate dovoljno jaku bradu slobodno pronađite pravu duljinu za sebe i održavajte je takvom, jer bi inače mogli završiti kao Joaquin Phoenix. Ako je tamna, ovakva brada ističe svijetle oči. Odlučite li je pustiti pripazite da uklonite sve mrvice i ostatke hrane nakon obroka, jer nitko ne želi znati što ste jeli za doručak.


Van Dyke brada


Iako ovaj tip brade danas ima jako malo veze s originalnom bradom kakvu je nosio flamanski slikar, ime je ostalo isto. Najpoznatiji muškarac s ovakvom bradom je Edward Norton kojem ona toliko dobro stoji da neke likove koje je tumačio ne možemo zamisliti bez nje (sjetite se samo filmova Iluzionist, 25. sat, Generacija X). S druge strane, Colin Farrell bolje izgleda obrijan, što zbog svoje guste čekinjaste brade koja za razliku od Nortonove, strši na sve strane, što zbog jakog vrata i čeljusti koje se s ovom bradom čine još širima.

 

 

Borina Kopčić

 

Objavljeno: 26.08.2009. u 09:44

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p