SVJETSKA MODA

Što nam je donio Tjedan mode u Milanu?

Kolekcije za pamćenje!

Nakon što je londonski tjedan mode oduševio kolekcijama kuće Burberry, sjajne Vivienne Westwood te protekao u znaku snažnih žena, onaj s milanskom adresom publici je predstavio sjajne kolekcije modnih velikana kao što su Prada, Gucci i Armani, a posebno je emotivna bila kolekcija modne kuće Fendi koja je ujedno i posljednja tvorevina nedavno preminulog Karla Lagerfelda. U nastavku smo pripremili kratak presjek najznačajnijih te najatraktivnijih kolekcija predstavljenih na ovosezonskom milanskom tjednu mode.

PRADA

Od Miuccie Prade navikli smo samo na najbolje, a recentna kolekcija još jednom je potvrdila zasluženi kultni status ovog velikog modnog brenda. Inspiracija recente kolekcije leži u, vjerovali ili ne, Frankensteinu te objedinjuje eklektične komade odjeće koji u sinergiji čine romaničan izgled s velikom dozom oštrine. Estetika s kojom se Prada poigrala objedinjuje zanimljive kombinacije materijala i tekstura, pa tako imamo priliku vidjeti modni fusion koji samo Miuccie zna prenijeti na tako specifičan i uspješan način. Kombinacija kože i čipke, cvijeća i vojničkih komada, elegancije i oštrine, na prvi pogled možda jesu nespojiva situacija, no na kraju ipak čine fantastične lookove koji ne ostavljaju mjesta sumnji. Zanimljivo je kako je u ovoj kolekciji korišten velik broj različitih materijala, što je čini vrlo živopisnom, pa osim čipke, pronalazimo i vunu te pamuk, kao i nježne teksture tila. Na spoj ne spojivog smo bili spremni, a Prada je i ovog outa odlučila nadmašiti samu sebe te predstaviti kvalitetnu kolekciju s velikom vizijom te modnom vrijednošću.


FENDI

Ovogodišnja kolekcija modne kuće Fendi bila je posljednje djelo velikog Karla Lagerfelda te je modelima, ali i samoj publici bilo vrlo teško sakriti tugu. Silvia Venturini Fendi stoički je podnijela situaciju na kojoj joj nitko nimalo ne zavidi te po završetku reviju odala Lagerfeldu emotivan hommage putem arhivskih videa. Što se tiče same kolekcije, baš kao što smo imali priliku vidjeti u kolekcijama Zimmermanna ili Sally LaPointe, u Pradinoj kolekciji vidljiv je velik utjecaj 40-ih godina te naglašavanje ženske siluete, kao i korištenje zemljanih nijansi u kombinaciji s fuksija detaljima. Predimenzionirani komadi koji, usprkos tome ne izgledaju napadno niti nerealno, pokazali su tipičnu Karlovu estetiku i tendenciju ka naglašavanju detalja. Elegantna te čista estetika, kombinacija modernog dizajna i klasičnog izgleda, kao rezultat dala je impresivne komade koji na vrlo specifičan način kroz mušku oštrinu prezentiraju ženku siluetu, koliko god kontradiktorno navedena rečenica djelovala.


MONCLER

Moncler je ovoga puta predstavio čak devet kolekcija u suradnji s Craigom Greenom, Richardom Quinnom, Simone Rochom, Pierpaolom Picciolijem iz Valentina te ostalim kreativnim timom. Kolekcije su objedinile zanimljive cvjetne motive, volumenizirane krojeve, no zvijezda večeri svakako je bio Valentinov kreativni direktor Pierpaolo Piccioli. Sigurni smo da znate za poznate Monclerove sportske jakne, no ovoga puta na pisti su zasjale u vidu impresivnih haljina i plašteva koji su bez razmišljanja impresionirali sve prisutne te vrlo vjerojatno obilježili ovosezonski milanski tjedan mode. Predstavljeno je čak jedanaest modela koji su dizajnirani uz pomoć Liye Kebede, modela i etiopijske dizajnerice koja je za ovu priliku kreirala posebne uzorke te uvela dašak vlastite estetike koja je otvorila neke nove svjetonazore te perspektive gledanja na Moncler kolekciju.


GUCCI

Alessandro Michele u nekoliko posljednjih godina povratio je Gucciju stari sjaj te ga vinuo među zvijezde, a na ovogodišnjoj reviji osim što je prikazana sjajna kolekcija, nije izostao niti impresivan show. Baš kao i kod prijašnjih kolekcija, i u ovoj su bile prisutne maske, predimenzionirani modeli kaputa i hlača, ali i standardne Guccijeve krajnosti; od velikog kiča, pa sve do minimalističkih kombinacija. Ovdje se radi o kolekciji koja objedinjuje apsolutno sve stilove te odjevne predmete, ali i sjajne materijale od kojih bismo izdvojili finu čipku te zanimljive tkanine kaputa i sakoa. Svakako jedna od najekscentričnijih kolekcija ponudila je odlične komade koji zasebno u kombinaciji s nešto nježnijim odjevnim predmetima mogu izgledati jako dobro te bez obzira na, možda manjak boja ili uzoraka, svejedno odašiljati prepoznatljiv Guccijev statement izgled koji nikada ne prolazi nezapaženo.


ARMANI

Armanijeva kolekcija započela je zanimljivom parolom 'There’s nowhere I’d rather be', koja se je u konačnici pokazala istinitom jer je predstavljena sjajna kolekcija koja kombinira prepoznatljivu Armanijevu estetiku i zanimljive elemente. Volumenizirane puffer jakne, ruksaci, hoodice i svilene haljine sjajni su komadi za postizanje zanimljivog spoja visoke i ulične mode, a Armani je i ovoga puta ostao vjeran svojoj standardnoj silueti te nije uvelike eksperimentirao s oversized komadima odjeće, iako se i oni prožimaju kolekcijom. Osim standardnih silueta, kolekcija obiluje tailoringom koji je feminiziran baš onoliko koliko je potrebno da bi ženstvenost ostala naglašena, a kada govorimo o materijalima, vidjeli smo jeans, svilu, baršun te ostale tkanine koje u kombinaciji s pravim modnim dodacima na fantastičan način oslikavaju osobnost i omogućavaju svakoj ženi da ono što nosi u potpunosti prilagodi osobnim preferencama. Kao zaključak, Armanijeva kolekcija definitivno je jedna od onih koja je nosiva, koja ne pretjeruje, a istovremeno potpuno oduševljava.

Foto: PR, Getty Images, Instagram
Objavljeno: 23.02.2019. u 00:20

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p