SVJETSKA MODA

Što se to događa u glavi Ricka Owensa?

WTF moment u Parizu

Rick Owens

Nakon što smo na Owensovoj pisti svjedočili muškim spolovilima koji proviruju ispod haljina, energičnom plesu na pisti, skandalu s modelom koji je protestirao protiv Angele Merkel i sličnim performansima, znali smo da nas na pariškoj pisti očekuje nešto o čemu će modni svijet još dugo brujati. 

Novi performans Ricka Owensa u Parizu mnogi su strani modni mediji ovjenčali epitetima kao što su "WTF moment" i sličnima kreativnim doskočicama. Što drugo reći na show u kojima su ljudska tijela zakvačena za druga hodajuća ljudska tijela? Što je točno pjesnik htio reći? Pjesnik je, naime, dao natuknuti kako se radi o težini koju snažne žene nose na svojim leđima kroz život, a pojam "snažne žene" toliko često izlazi iz ustiju dizajnera kada ih se pita što stoji iza njihove inspiracije za kolekciju. Pesimisti su dali natuknuti kako su žene prikazane kao asesoar koji visi i služi za pokazivanje. No, na stranu sva ta nagađanja. Gdje je nestala odjeća? Jer, na kraju krajeva, ako nakon revije nitko ne priča o odjevnim komadima koje si prikazao, a umjesto toga svi bruje o performansu, mislim da si promašio poantu. To je i dalje tjedan mode, a ne umjetnički performans no neki su u potrebi za dozom šoka jednostavno otišli predaleko. Nažalost, Rick Owens je jedan od njih.
 
A, osim toga, Owensov show nekako neobično podsjeća na show avangardnog londonskog umjetnika Leigha Boweryja koji je osamdesetih godina na pisti imao istu tematiku - ljude koji nose druge ljude privezane zajedno na isti način kao u Owensovom pariškom showu. Ako inspiracija dolazi od Boweryjeva opusa čemu izmišljanje argumenta o "snažnim ženama"? Internet je danas svemoguć, a dok je kopirati lakše nego ikada, isto tako je poprilično lako to i otkriti.
  Rick Owens Rick Owens Rick Owens Rick Owens Rick Owens Leigh BoweryLeigh Bowery 
 
T.L.
Foto: Instagram, Pinterest 
Objavljeno: 02.10.2015. u 11:06

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p