SVJETSKA MODA

Što su pripremili Dolce&Gabbana, Bottega Veneta i Jil Sander?

Milano Fashion Week proljeće 2013.

Prošla sezona milanskog tjedna mode donijela je tužan rastanak Rafa Simonsa i branda Jil Sander. Modni stručnjaci su oplakivali odlazak jednog od najboljih minimalista današnjice koji je ubrzo nakon napuštanja ove kuće, svoje novo utočište, ali i bolju plaću, pronašao u kući Dior. Na scenu se vratila majka branda Jil Sander majstorica minimalizma, koja je svoju kuću već odavna profilirala kao sigurno utočište za sve žene koje njeguju intelektualan pristup modi. Proljetna kolekcija koju je prikazala u sklopu Milano Fashion Weeka prva je nakon osam godina izostanka iz dizajnerskog okrilja vlastitog branda. Što nam je pripremila? Svjedočili smo klasičnom Sander pristupu ženi; čiste linije, luksuzni materijali i komadi koje bez problema mogu nositi djevojke u 20-ima kao i gospođe u 50-im godinama života. Promatrano iz tog aspekta kaput/haljina bez rukava u kombinaciji s bijelom košuljom izgleda kao savršen odabir za mlađu generaciju, dok će voluminozni kaput boje vina lako zadovoljiti njezine starije klijentice.

Dolce&Gabbana ponovno su odali počast bogatom nasljeđu Sicilije ali s nešto vedrijom i življom tematikom no što je bio prošlosezonski romantizam. Vesele ulice, tržnice, i predivne lokacije za odmor, provučene su kroz svih 65 modela koje je ovaj dvojac predstavio. Retro prugice prošetale su kupaćim kostimima, haljinama u stilu 50-ih, nešto izazovnijim mini haljinama i vrućim hlačicama. Bogati printevi u jarkim bojama aplicirani su na korzete, obične t-shirtove i kombinirani s raskošnom čipkom. Mnogi su dizajnerima zamjerili ponavljanje određenih komada koji su podsjećali na neke već viđene kolekcije, ali čisto sumnjamo da će im taj deja vu ugroziti prodajne rezultate.

Nova kolekcija Tomasa Meiera za kuću Bottega Veneta „onesvijestila" je modne urednice koje su uzdisale za elegantnim haljinama koje su prošetale pistom. Bottega je zasigurno jedna od najskupljih kuća na svjetskom modnom tržištu te će prikazane kreacije ostati rezervirane za povlaštenu klijentelu koja uživa u Maierovom pritajenom luksuzu koji se najviše očituje u uporabi najfinijih materijala. Popularni cvjetni print, u ovom je slučaju na decentan način apliciran na dnevne haljine u zemljanim tonovima, pomiješan sa šljokicama na nešto raskošnijim koktel haljinama, da bi se pri samom kraju revije stopio s raskošnim vezovima od perlica i Swarovski crnih kristala koji su aplicirani na večernji dio kolekcije.

 

A.P.

 

Objavljeno: 25.09.2012. u 18:21

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p