SVJETSKA MODA

Što su pripremili Givenchy, Dior Homme i Maison Martin Margiela?

Recenzija muškog tjedna mode by Grgo Zečić

U protekle tri godine Riccardo Tisci, stekao je vojsku ženskih i muških poklonika koji se redovito klanjaju pred njegovim uzbudljivim kolekcijama.

Bilo da se radi o brdu zlatnih lančića oko vrata ili printu bijesnog rotvajlera na džemperu - Tisci je od -na prvi pogled najobičnijeg odjevnog predmeta- sposoban napraviti nezaobilaznu "it" pojavu.

Ruku na srce, Tiscijevi totemi nikada nisu stvarani na visokim stupnjevima couture inovativnosti sa kakvom eksperimentiraju najveći modni velikani ali njegova moda našla je put do apsolutno svih auditorija. Svojom novom muškom kolekcijom Riccardo se ponovno vraća stazama svoje omiljene crne boje, koju u sezoni odijela promovira na sebi svojstven način.

Razvijena ramena preplanulih kalifornijskih surfera i zvjezdice sa američke zastave, često su pronalazili put do Tiscijevih kolekcija ali za jesen-zimu iduće godine sve je u znaku "američke ljubavi na pariški način". Dizajner nastavlja zagovarati pamučne kilt-suknje iznad uskih kožnih tajica dok volumen posebno do izražaja dolazi u gornjem dijelu, stavljajući široki torzo u prvi plan. Za razliku od armije drugih modela na pisti, Tiscijevi dečki su razvijeni muškarci koji suknju nose kao da se radi o najobičnijoj dnevnoj pojavi.

Grafička igra zvjezdica i prugica iskorištena je u potpunosti na gotovo svim impresivnijim komadima iz nove kolekcije. Pogotovo su dojmljivi kožni topovi inspirirani američkom sportskom majicom ali najviše oduševljenja izaziva snažna crvena boja na Givenchyevim majstorskim odijelima.

Futuristički pročišćenu uniformu mladog buržuja zagovara Kris Van Assche za Dior Homme, nekad sinonim radikalnog, ultra mršavog rock chic odijevanja. Muški Dior danas je promišljeno čist, bez suvišnih detalja dok sportski elementi poput najlonske parke igraju presudnu ulogu. Ono što Van Assche izvrsno balansira je luksuzni kontrast koji nikada nije previše nametljiv niti uočljiv. Na večernji smoking gradi kožnu jaknu potpuno iste maslinaste nijanse.

Upravo je ta boja nositelj cijele kolekcije koja militarizam propituje na "diorovski" način obilježen beskrajnim luksuzom, pažljivim volumenom i castingom modela koji podsjećaju na mlade vojne kadete. Svaki put kada bi se Van Assche borio sa teretom nasljeđa Hedia Slimanea, producirao bi mediokritetsku kolekciju koja je trebala biti krik ali sve što smo čuli bio bi šapat. Ovaj put Van Assche se posvetio istraživanju vlastite estetike čime je jasno (napokon!) precrtao svoj kod u karton Dior Homme muškarca. Suptilni luksuzni militarizam nikada nije izgledao bolje i privlačnije!

Martin Margiela odavno je zadao sve nacrte avangardnog muškog kroja kojem se dive starije kolege dizajneri. Iako više nije fizički prisutan u vlastitoj kući, njegov tim nastavlja pomno slijediti korake jednog od najvećih mistika modnog svijeta. Maison Martin Margiela očekivano propituje cijeli koncept odijela, kaputa i jakni koji čine osnovu garderobe svakog muškarca, bez obzira na dob.

Kamel boja igra presudnu ulogu u seriji besprijekornih sakoa i hlača, koje u pokretu izgledaju apsolutno opušteno, dok u mirnoj pozi pokazuju svoje drugo lice: oštru strukturu. Manipuliranje naših zaključaka oduvijek je bila Margielina misija kada je u pitanju moda ali istu pažnju imala je radikalna reciklaža. Tako za novu sezonu kuća predlaže sportske jakne od najlonskih vrećica iz super marketa. Toliko o praktičnoj strani muške mode. 

 

Grgo Zečić

Objavljeno: 23.01.2012. u 15:25

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p