SVJETSKA MODA

Subota na London Fashion Weeku

Kakve su nam kolekcije za jesen/zimu 2014. prezentirali John Rocha i House of Holland?

JOHN ROCHA

Cijenjeni irski dizajner, John Rocha, pravi je modni poeta. Za sebe kaže kako ‘tijekom fashion weeka sanja samo modu, a nakon što sve konačno prođe, sanja da usamljen negdje peca', što ga uvijek beskrajno inspirira...

U fantastičnoj novoj kolekciji prezentiranoj londonskoj publici, nepopravljivi je modni romantik i ovaj puta ostao dosljedan svojoj viziji i prepoznatljivoj estetici. Svoje nadahnuće igrom svjetlosti te prirodnim ljepotama Islanda, gdje je vrijeme provodio pecajući, pretočio je u dizajn koji tako vješto kombinira lakoću, nježnost i romantiku s dozom surovosti i mračnjaštva. Baš kao što to čini priroda na otoku. Kolekcijom dominiraju nabrani, voluminozni, skulpturalni šeširi i ovratnici koji neodoljivo podsjećaju na propupale cvjetove. Crna i siva boja provlače se kroz gotovo sve komade, povremeno osvježene vatreno crvenom bojom. Ekstravagancija, glamur, dosljednost ideje i fenomenalna izrada čine ovu kolekciju jednom od onih koja vas tjera da u nju zaljubljeno gledate iznova i iznova.


HOUSE OF HOLLAND

Ako bi londonska modna scena ikada okrunila jednog dizajnera svojim hipsterskim kraljem onda bi to zasigurno bio osebujni Henry Holland. Igrati na sigurno nikako nije njegov stil. U svojoj opuštenoj maniri gdje vlada jedino pravilo, a to je da pravila nema, HOH je još jednom pokazao koliko moda može biti nepretenciozna i zabavna. Vjerojatno inspiriran modnim neredom koji je vladao osamdesetima i devedesetima, Holland je ovu londonsku kolekciju namijenio party djevojkama koje ne mare ni za što drugo osim da se dobro zabave.

U čitavoj paleti vrlo živih boja, zanimljivih tekstura i uzoraka isticali su se metalik komadi poput ruksaka, hlača i suknji kombiniranih u nespojive stylinge. Henry je u bućkuriš svoje modne priče dodao i malo poderanog trapera, baršuna, šljokica i točkica, a dominirajući motivi na printevima su ruževi za usne i čaše za vino. Razigrano, opušteno i edgy, kolekcije poput ove HOH zasigurno služe kao podsjetnik da modu ne valja uzimati suviše ozbiljno, da si tu i tamo treba dopustiti privilegij i iz čiste zabave prekršiti pokoje pravilo!

 

Tina Lončar

photos: Guliver/Getty

 

Objavljeno: 16.02.2014. u 16:50

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p