SVJETSKA MODA

Sve što je John Galliano napravio za Dior

Hoće li nam nedostajati?

Kada je kuća Dior nedavno objavila kako neće tolerirati antisemitsku izjavu Johna Galliana veliki broj ljubitelja mode je zaključio da sami sebi kopaju grob. Drugi dio je zaključio kako je kuća Dior ionako prevelika modna institucija da bi je odlazak Johna Galliana mogao pogoditi te su se počela javljati imena koja bi ga mogla zamijeniti.

Naomi Campbell, jesen 1997. couturejesen 1997. couture

Zamjenjiv ili ne, Galliano je ostavio neizbrisiv trag na kući Christian Dior. Za vrijeme njegove „vladavine" taj temelj francuske mode je zahvaljujući Gallianu publici pružio neke od najzanimljivijih revija ikad viđenih, baš kao i njegov kolega Alexander McQueen koji ga je naslijedio u kući Givenchy.

jesen 1999., couture

Galliano se uvijek inspirirao teatrom i ženstvenošću pa se takve bile i njegove kolekcije koje su uvijek plijenile toliko medijske pažnje da bi neupućeni pomislili kako je riječ o comebacku Beatlesa, a ne samo o još jednoj kolekciji.

jesen 2000., couture

Takve kolekcije definitivno više nećemo viđati, barem ne iza Christian Dior loga. Pretpostavlja se da će osim što će podići tužbu protiv nekada matične kuće, više pokrenuti svoj vlastiti label. Koliko god ga voljeli, teško je suočiti se s realnošću, a ona je da je većina velikih kupaca kompanije LVMH u čijem je vlasništvu i Dior najavila odbijanje ikakve suradnje s Johnom Gallianom u budućnosti.

proljeće 2011., couture

Tako se modni genije koji je 1996. transformirao zastarjelu modnu kuću u jedan od najvrjednijih modnih brendova našao na margini modne scene. Je li mu sve to trebalo? Definitivno nije. Hoće li nam nedostajati? Više nego itko drugi.

B.K.

foto: Fashionologie

Objavljeno: 07.03.2011. u 14:30
Tagovi: John Galliano, Dior

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p