SVJETSKA MODA

Tiskano ili digitalno: Što više zadržava našu pažnju?

Zašto modna industrija u posljednje vrijeme sve manje vjeruje 'online' marketingu?

Iako je na prvi pogled izazovno pronaći nedostatke online oglašavanja i promocije, čini se da luksuzna moda može ponuditi odgovor koji tražimo. Naime, bez obzira na to pratite li događanja unutar modne industrije ili ne, sigurni smo da ste primijetili kako je posljednjih godinu dana moda svoje djelovanje preselila u virtualni prostor dostupan svima. S naglaskom na luksuznu modu, brojevi potvrđuju da su dva najveća modna konglomerata, Kering i LVHM, unatoč pandemiji i ekonomskim izazovima, ostvarila uzlazni prodajni profit. Osim toga, virtualno predstavljanje kolekcija putem modificiranih Tjedana mode ili pak noviji trend snimanja kratkih filmova pokazali su nam ono što moda doista jest – fluidna društvena struja koja se efikasno prilagođava aktualnostima, ali pritom ne zaboravlja kreirati nova pravila i trendove koje je u dogledno vrijeme opravdano očekivati i u drugim industrijama.

Prije nekoliko mjeseci Bottega Veneta, jedan od brendova koji bilježi veliki prodajni skok, odlučio je ukloniti sve službene društvene mreže. Šokirana publika nije mogla pronaći valjani razlog za tako nešto jer zašto bi brend na vrhuncu popularnosti sam sebi zadao autogol? Ipak, iza svega stoji priča koja itekako ima smisla. S ostatkom tima, kreativni direktor kuće, Daniel Lee, organizirao je ekskluzivno predstavljanje proljetne kolekcije imena 'Salon 01 London' kojoj je prisustvovala nekolicina odabranih.

Ovim potezom Bottega Venata vratila je izgubljeni ekskluzivitet i visoku modu postavila ondje gdje zapravo i pripada, ispred očiju probrane publike koja cijeni dizajn i koncept, ideju i kroj te reviju ne posjećuje radi hashtaga. Možda zvuči snobistički, ali iako je visoka moda neminovno podlegla idealima Instagrama, vjerovali ili ne, u industriji još uvijek postoje oni koji takvu vrstu mode cijene poput kakvog umjetničkog djela, prije svega što ona to u određenim segmentima i postavama doista i jest.

Digitalizacija nas iz dana u dan iznenađuje novim inovacijama od kojih zastaje dah. Ono fiktivno sada postaje stvarno, a kao recentni modni primjer spomenutog nameće se virtualna odjeća koju smo kupili i platili, ali ju ne možemo dotaknuti već doslovno namontirati na fotografiju. Gucci je jedan od posljednjih brendova koji je predstavio virtualne tenisice, a čija prodaja opravdava šuškanja kako će virtualna odjeća nakon prvotnog šoka, pa i odbijanja, kroz nekoliko godina bez sumnje biti uobičajena, štoviše nimalo iznenađujuća praksa. Usporedno tome, a i pomalo kontradiktorno, zanimljivo je kako su neki brendovi svoje oglašivačke strategije upravo sada, u 'prime time-u' digitalizacije, odlučili promijeniti i modu prezentirati na načine u kojima glavnu ulogu ima - tisak.

Potaknuti brzinom i neuhvatljivošću online koncepta, brendovi luksuzne, odnosno visoke mode sve se više okreću analognom marketingu. Jednostavno rečeno, svoj rad prezentiraju opipljivim putem. Društvene mreže kreirale su modernu zajednicu u kojoj naoko ogoljujemo dušu, pokazujemo dom i svakodnevicu, ali isto tako jako dobro znamo što se krije iza besprijekornih fotografija ili motivacijskih priča. Čast izuzetcima i doista iskrenim pojedincima, ali jedna lasta ne čini proljeće, stoga nije čudno da je visoka moda odlučila ući u 'domove' putem papira, konkretnog predmeta koji ima vrijednost i težinu, doslovno.

Online sadržaj može nestati u jednom trenu, ali čak i ako ne nestane, jutarnja vijest popodne se nalazi na petoj ili šestoj stranici internetskog portala, a moderan čovjek ni u kojem slučaju nema strpljenja niti vremena za pretraživanje. Iz tog razloga, kako bi prije svega plasirali kreativnu ideju koja nadilazi prolaznost, brendovi visoke mode distribuiraju tiskovine koje sabiru njihov rad, aktualne revije ili nešto treće, personaliziraniju poruke i bježe od generičkih pravila digitalne mašinerije.

Brend Mansur Gavriel na čelu s kreativnom direktoricom Isabelle Fevrier stoji iza zanimljive marketinške kampanje čiji je finalni produkt knjiga s najnovnijim editorijalima, ali i neke od najznačajnih kampanja brenda. Na taj način Mansur Gavriel doskočio je brzini digitalizacije i svojoj publici prezentirao ideju do koje im je stalo, a to je sinergija mode i fotografije. Uz Mansur Gavriel, Prada, Dior, Chanel, Loewe ili Alighieri još i prije pandemijskih uvjeta odlučili su prezentirati svoj rad putem tiskovine pa tako istinski zaljubljenici mogu uživati u knjigama koje će krasiti police zidova i svakim pogledom podsjećati na ljepotu koja viri iz korica.

Vrlo dobar primjer kako doprijeti do srca publike, a tamo i ostati, nudi skandinavski Acne Studios. Brend još od 2006. ima publikaciju 'Acne Paper', dok primjerice Dior probranoj klijenteli šalje ekskluzivni magazin koji se još jedino može pronaći u trgovinama. Sličan koncept slijede i ostali spomenuti brendovi iza kojeg je želja da se kod kupca/publike probudi osjećaj posebnosti i opravda smisao visoke mode koji leži u jedinstvenosti, viziji i dugotrajnosti.

U trenutcima vladavine algoritama koji beskompromisno dirigiraju orkestrom moderne predstave 'A što ćemo danas lajkati', prezentirati ideju koja će ostati upamćena čini se kao nemoguća misija. No, moda je uvijek spremno dočekivala nove izazove, a ovoga je puta odgovorila konkretnim predmetom, fizičkim proizvodom koji nadilazi neurozne online stranice i otvara prostor na koji nažalost sve više zaboravljamo. Zaboravljamo osjećaj kako je nešto zaista posjedovati i kad god poželimo prolistati ili pogledati, zaboravljamo da nam određeni predmet u tren oka povrati još bolje memories nego li još jedna u nizu notifikacija, a budući da su digitalno vs. stvarno sve ljući rivali, bez obzira što između redova naziremo pobjedu, ova tiskana modna 'inicijativa' podsjetnik je kako ipak još uvijek nismo spremni postati avatari vlastitog života!

Foto: Instagram, Youtube
Objavljeno: 21.03.2021. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p