SVJETSKA MODA

Tko je Natalie Massenet?

Priča o osnivačici Net-A-Portera

Prošlog tjedna je kompanija luksuznih brendova Richemont kupila preostalih 67% udjela u online trgovini Net-A-Porter, stoga njegova vrijednost sada iznosi oko 533 milijuna dolara. Ali koliko od tog iznosa je sjelo na račun osnivačice Natalie Massenet? Nagađa se da je riječ o oko 76 milijuna (i mjesto glavne direktorice, koje će sigurno donijeti još zarade), finoj svoti koju bi svaki online trgovac poželio vidjeti na računu.

Iako u središtu pozornosti, o Natalie se u javnosti zna jako malo. Majka joj je bila Chanelov model, a trenutno živi u Londonskom Nothing Hillu zajedno s mužem i dvije kćeri. Ima nekretnine u Somersetu i Parizu te je sljedbenica pokreta Tajna (baš kao i  mnoge celebrity osobe.). Ima diplomu sveučilišta u Kaliforniji, a karijeru je započela radeći na niskobudžetnim filmovima, polako prešavši u stiliste, da bi na kraju radila za zapadni ured WWD-a. 1998. u glavi joj se rodila ideja o pokretanju osobnog biznisa, jer je neprestano dobivala upite o komadima koje je koristila u editorijalima. Svi su ih željeli imati, a internet je u to vrijeme postajao sve brži i Natalie je ubrzo shvatila kako je online trgovina ono što svjetskom tržištu treba.

    

Ali ona nije počela s dizajnerskim komadima: najprije je prodavala pašmine iz Indije, da bi tek 2000., nakon uzaludne potrage na netu za jednim modelom Chloe traperica shvatila je da je online trgovina dizajnerskim komadima nešto što tržištu nedostaje.

Ubrzo se suočila s mnogo odbijenica od strane banki i investitora s obrazloženjem da „niti jedna žena ne želi kupovati odjeću na internetu". Kako su se samo prevarili! Kako je došla do novca za pokretanje takvog biznisa i dalje ostaje tajna. „Nikad nisam mislila da bi mogli propasti." izjavila je Massenet.

 

Strahu uistinu nema mjesta kada govorimo o Net-A-Porteru. U samo dvije godine (od 2008. do 2010.) vrijednost prodaje porasla je s 84 na 183 milijuna, a Natalie je postala jedna od najutjecajnijih ljudi u svijetu mode, sjedi u prvim redovima, spominju je u Vogueu i svi pričaju o njoj.

Ona sam priznaje kako biti slavan nije najljepša stvar na svijetu: „Više nemam vremena peći kolače za priredbe mojih kćeri. Jednostavno ih kupim u trgovini, a grozno je čuti kako je nečija majka ostala budna pekući cijelu noć kolače za svoje dijete."

Mi pak vjerujemo, kako joj kćeri ne zamjeraju previše. ipak će one jednog dana biti nasljednice dijela Net-A-Porter carstva.

 

Borina Kopčić

Objavljeno: 06.04.2010. u 15:22

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p