SVJETSKA MODA

Tko je oduševio, tko podbacio, a tko jednostavno šokirao na Met Gali?

Ovogodišnja Met Gala u duhu kempa

Prvi ponedjeljak u svibnju rezerviran je za prestižnu Metropolitan Galu koju mnogi nazivaju modnim Oscarima. Kao humanitarna gala pri čemu se prikupljaju anualna sredstva za njujorški Metropolitan Museum, ovo je večer kad su ekstravagantne odjevne kombinacije najpoželjnija nit vodilja.

Ovogodišnja tema bila je „camp" koji je kao pojava sveprisutan u današnjem društvu, no rijetko tko razumije srž fenomena. Andrew Bolton, kustos Metropolitan muzeja, odabrao je rad velike Susan Sontag i njen esej "Notes on Camp" u kojem je isti objasnila kao „estetski prikaz svijeta koji predstavlja pobjedu stila nad sadržajem, estetike nad moralnošću, ironije nad tragedijom.

Kreativni direktor kuće Gucci Alessandro Michele i pjevač Harry Styles bili su jedni od domaćina večeri čiji je izbor za ovu funkciju i više no logičan. Gucci je kao brend u posljednjih dvije godine doživo svojevrsni preporod i postao reprezentativnim uzorkom fenomena kempa, a slično je i s Lady Gagom, još jednom od domaćica večeri uz Serenu Williams i Annu Wintour. Ona je, nimalo neočekivano, pripredila performans presvlačeći se iz voluminozne toalete u kojoj je zakoračila na crveni odnosno ružičasti tepih te na kraju završila u donjem rublju. Preotela je pažnju i show, no nije bila jedina koja je pogodila u sridu tematike. Naime, shvatiti istinsko značenje kempa i fenomen iza njega teško je objasniti rječnikom koji će biti razumljiv svima pa su tako mnogi uzvanici iskoristili ovu večer kako bi prikazali neke od najekstravagantnijih izdanja dosad...i pogriješili. Kemp je nerijetko krivo shvaćen kao samo kičem koji se veže uz osebujno odijevanje i osobnosti, dok je isti nevjerojatna pojava koja slavi androgenost i queer kulturu. Kičem možemo nazvati rad, dok će camp uvijek biti performans, a performans večeri, osim Gagi, pripao je Ezri Miller koji je s nevjerojatnom lakoćom izveo jedan od najkompleksnijih i autentičnijih lookova večeri. Nenametljivom prirodom, dopustio je da njegovo beauty i modno izdanje govori umjesto njega. I dok je njegovo izdanje te izdanje glumca Jareda Letoa s jednistvenim "modni dodatkom" izazvao šok, mnogi su se, poput Jennifer Lopez, Kim Kardashian i Candice Swanepoel, odlučili na uobičajenija izdanja u kakvim su često viđena tijekom godina što je donekle ironično. Ipak, modno izdanje o kojem se najviše pričalo bila je Katy Perry koja se iz jednog kostima, za vrijeme večere, preobukla u kostim burgera. Estetika lošeg ukusa, kemp je i način izvođenja kulture i refleksija na istu, no za mnoge, njihov modni odabir i performans, iako s jasnom namjerom, ostao je izgubljen u prijevodu.
Lady GagaEzra Miller


Jared Leto


Harry Styles


Bee Shaffer i Anna Wintour


A. Rod, Jennifer Lopez, Kim Kardashian i Kanye West


Kendall Jenner


Nina Dobrev, Vito Schnabel, Gia Coppola i Katie Holmes


Katy Perry


Joan Smalls i Candice Swanepoel


Gigi Hadid


Emily Ratajkowski


Cardi B.


Michael Urie


Kerry Washington


Janelle Monae


Celine Dion


Amber Valleta


Richard Madden


Hailey Bieber

Foto: Getty Images
Objavljeno: 07.05.2019. u 08:16

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p