SVJETSKA MODA

Tko su najbolji svjetski stilisti?

Ljudi koji diktiraju vaše odijevanje

Modni svijet obiluje cijelim arsenalom misterija o kojima se rijetko razgovara, kao da se radi o kakvoj prljavoj obiteljskoj tajni koja pod svaku cijenu ne smije izaći na svjetlo dana. Iako javnost dizajnere često percipira kao glavne pokretače apsolutno svakog procesa unutar stvaranja kolekcije, situacija je, čak i u slučajevima najvećih modnih genijalaca, potpuno suprotna. Najutjecajniji dizajneri današnjice gotovo nikada ne stiliziraju svoje finalne kolekcije već to čine često šutljivi, tihi i uvijek negdje u kutu skriveni: stilisti.

Miuccia Prada, Nicolas Ghesquiere za Balenciagu i Marc Jacobs za Louis Vuitton svakako spadaju među najveća imena mode, ali stiliziranje svojih revija i kampanji redovito prepuštaju imenima koja su nepoznata široj javnosti.

Stilisti su moćni proroci trendova jer njihov savjet upućen dizajneru često može pokrenuti lavinu komercijalnog uspjeha. Iako toga nismo sviesni, u našim ormarima možda ima puno više utjecaja Panosa Yiapanisa i Arianne Phillips nego primjerice Prade ili Roberta Cavallija. Ali tko je ikad čuo za Panos ili Arianne? Zar „Vrag ne nosi Pradu"? Naravno, pret-a-porter kolekcije rijetko tko može konzumirati zbog izuzetno visokih cijena, ali potresi kolekcija iz Pariza ili Milana nastavljaju se u dućanima high-street brandova kao što su Zara ili Topshop. Rijetki su oni koji posjeduju Balmainov vojni sako podignutih ramena, ali smo zato svi uspjeli „posuditi" taj magični trend putem raznih, znatno jeftinijih, reinterpretacija. Ta bezobrazno skupa ramena zapravo je „podignula" Emmanuelle Alt, glavna urednica francuskog Voguea i dugogodišnja stilistica kuće Balmain.

Povijest odnosa stilista i dizajnera nije uvijek bila tako usko i intimno povezana kao što je danas. Najveći medijski proboj „novog-starog" zanimanja u modi dogodio se ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća u New Yorku putem, tada sve grandioznijih, magazina. Legendarna urednica Voguea, Diane Vreeland, otkrila je jednu od najvećih stilistica u povijesti: Polly Allen Mellen koja je već šest desetljeća kultna institucija američke modne scene.

 

51m.jpg

                                              

Uz duo Vreeland i Mellen svakako treba istaknuti čarobnu Grace Coddington, kreativnu direktoricu američkog Vogue i jedno od rijetkih imena koje se i danas može pogirati sa produkcijama od nekoliko stotina tisuća dolara po snimanju. Velike dame Coddington i Mellen, bez obzira na briljantan talent i neviđenu profesionalnost, nisu se mogle mjeriti sa medijskim, društvenim i financijskim udarom koji će za stiliste napraviti Anna Winotur. Upravo je Wintour svojevrsna „majka suvremenih stilista", jer je već prvom naslovnicom za američki Vogue demonstrirala potpunu demistifikaciju mode koja je za ere Diane Vreeland bila usmjerena prema pripadnicima „pete avenije". Moda na ulici, kombiniranje skupog i jeftinog, te poznate osobe na naslovnicama, otvorile su novu eru za stiliste koji su počeli uzimati posao modnim urednicima. U devedesetima modne revije Muglera i Galliana postaju neviđeni spektakli, u Londonu se javlja niz avangardnih i buntovnih tiskovina kao što su Dazed & Confused i The Face, a postao stilista postaje sveprisutna pojava. Zahvaljujući blogerima i neviđenom interesu javnosti, fokus kamera i fotoaparata danas je usmjeren prema stotinama protagonista modne industrije. U surovom kapitalizmu okrutne mode veliki stilist nije nužno onaj koji stvara bajkovite editorijale koji će nadahnuti tek šačicu zaljubljenika, već onaj tko će lansirati i prodati dizajnerski proizvod.  Zanimljivo je primjetiti kako su neki od najslavnijih stilista današnjice i dalje ostali relativno skriveni bez obzira što su itekako oblikovali ono u čemu odlazite u školu, na posao ili u večernji izlazak.

Arianne Phillips

Čak i najzagriženiji fanovi pop kraljice i vječne modne senzacije Madonne ne znaju za njeno najsnažnije oružje u posljednja dva desetljeća. Čudnim stjecajem okolnosti Courtney Love poslala je jednom prilikom book ove proslavljene kostimografkinje i stilistice Madonni koja ju je odmah htjela angažirati iako je Phillips odbijala prvotne ideje suradnje.

Madonna je svoj provokativni modni pubertet proslavila na velika zvona, ali njena zrela, sofisticirana vizura interpretirana je upravo od strane Arianne. Jedan od Madonninih najboljih spotova: „Frozen", kao i legendarne gejša transformacije na turneji Drowned World kordinirani su i osmišljeni prijedlozima Arianne. Isto vrijedi i za hvaljene turneje Re-Invention i Confessions. Utjecaj ove samozatajne stilistice doživljava najveće vrhunce preko suradnji sa dizajnerima kao što su Jean Paul Gaultier, Riccardo Tisci i Dolce & Gabbana koji redovito izrađuju unikatne kostime za Madonnu. Phillips time nije izazvala samo maštanja ljubitelja pop glazbe već i šire modne javnosti koja Madonnu danas percipira kao modnu ikonu kakva nikada prije nije bila viđena u svijetu zabave.

Panos Yiapanis

Asimetrična kožna jakna dizajnera Rick Owensa, jedan je od najpoželjnijih kožnih totema u posljednjih nekoliko godina. Owens je, iz opskurne pozicije nepoznatog američkog dizajnera u snobovskom Parizu, postao ime koje u slobodno vrijeme nosi čak i prva dama Michelle Obama. Naravno, ponovno se radi o kožnoj jakni. Najzaslužnija osoba za Owensovu međunarodnu slavu mladi je stilist podrijetlom sa Cipra: Panos Yiapanis.

Njegov mračna i nemirna estetika, inspirirana gotičkim i religijskim motivima, potpuno je zaludila Owensa i Ricarda Tiscija za mušku liniju Givenchya, ali i Karla Lagerfelda koji je Panosa angažirao za stilziranje Chanelovih revija visoke mode. Yiapanis je svoju priliku dobio u Londonu zahvaljujući bliskom prijateljstvu sa pokojnom Corinne Day, fotografkinjom koja je otkrila Kate Moss. Za razliku od ostalih stilista Yiapanis je uvijek prilagođavao editorijale i projekte svom darkerskom senzibilitetu bez da kompromitira svoj osnovni potpis. Kožne tajice, zlatni sakralni nakit i futurističko apokaliptične jakne postala su uniforma svih modno osviještenih žena, ali i muškaraca.

Katie Grand

Rijetko tko može natjerati kraljicu Miucciu Pradu da usred noći, prije predstavljanja kolekcije zapleše uz zvukove Blondie, ali to je uspjelo vrckstoj Katie Grand, jednoj od suosnivačica magazina Dazed & Confused. Katie je dijete britanskog modnog vala koji je pokorio svijet na krilima prvih kolekcija Alexandera McQueena i Johna Galliana. U svijetu izdavaštva proslavili su je njena ostala „djeca": magazini POP i LOVE ali njen maštoviti eklekticizam koji ne poznaje granice u bojama, teksturama i idejama najbolje je došao do izražaja stiliziranje kolekcija za Pradu i Louis Vuitton.

                

Honorari koje Grand dobiva po jednom radnom danu iznose i preko pet tisuća eura uz brojne ostale benificije kao što su vozači, privatni avioni i hoteli od pet zvjezdica. Grand je nakon odlaska iz Prade napravila revoluciju u Louis Vuittonu gdje je upravo ona osmislila šaljive „zečije uši" koji je nosila čak i Madonna ili krznene repove na LV logotip torbama. Jacobs joj pruža autonomnu slobodu i promišlja svaki njen savjet ili intervenciju povodom novih suradnja i kolekcija.

Carine Roitfeld

Donedavna urednica francuskog Vogue svakako je jedna od najvećih stilistica novije modne ere. Njen uspon započinje sa upoznavanjem Toma Forda koji ju angažira kao svoju stalnu muzu i stilisticu svih revija i kampanji za Gucci i Yves Saint Laurent. Roitfeld je izoštrila sva čula modnih znalaca koristeći senzualne, sekspilne i provokativne alate u suradnji sa Fordom i fotografom Mariom Testinom. Nakon Gucci ere, penje se na tron pariškog Voguea odakle savjetuje dizajnere kao što je njen miljenik Riccardo Tisci za Givenchy. Oštre kožne mini suknje, vrtoglavo visoke Alaia čizme, prozirne i čipkaste bluze ili avangardni kaputi Martina Margiele samo su neki od elemenata po kojima je Roitfeld sagradila kult svojih vjernih i gotovo religioznih poklonika. Njen osobni stil je imitacija koju su preuzele brojne kuće i high-street brandovi, stvarajući ideju provokativne, drske Francuskinje, koja se budi uz cigarete i šampanjac. Roitfled je jedna od rijetkih stilistica koja je izrazito naivno i subjektivno formirala izražavanje cijele jedne modne klike i time se apostrofirala kao medijski najetabliranije stilističko ime novog milenija.

                             

Emmanuelle Alt

Nova glavna urednica pariškog Voguea, bila je dugogodišnja prijateljica i najbliža suradnica Carine Roitfeld ali njihov stil zapravo je značajno različit. Dok je Carine izazivala uspavanu buržoaziju, Alt se usmjerila pariškim ulicama te svojim savjetima pretvorila kuće Balmain i Isabel Marant u najveće profitere financijske krize. Bikerske traperice, podignuta ramena, zakovice, pokidane majice i kožne čizme najviđenija su pojava na ulicama svih modnih metropola. Christophe Decarnin, kreativni direktor kuće Balmain, duguje Alt svoju novostečenu globalnu slavu na temelju koje može prodavati jakne po cijenama od desetak tisuća eura. Alt je novoj generaciji modnih žrtava prokazala obične skinny jeans traperice kao najvažniji sastojak uspješnog stylinga. Po njenom receptu, vaše glavno ulaganja trebaju biti jakna i cipele, dok torbe svih oblika i veličina potpuno ignorira. Emmanuelle je čak deset godina provela kao modna urednica Voguea dok je prije toga gradila karijeru u manje poznatim francuskim časopisima. U posljednje dvije godine, Balmain je najkopiranija modna kuća na svijetu upravo zahvaljujući filozofiji Emmanuelle Alt, koja nas uči da jednostavni džemper od kašmira i uske traperice mogu biti legalna modna pobjeda. 

 

Grgo Zečić

Objavljeno: 31.07.2011. u 20:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p