SVJETSKA MODA

Tko su najutjecajniji modni blogeri na svijetu?

Fashionista odabrao najbolje od najboljih na blogerskoj sceni
Modni blogeri
 
Većina modnih blogova započela je zbog ljubavi prema modi i maštanju o tome kako će oni koji ga vode možda posjetiti pokoju modnu reviju i ostvariti suradnju s nekim brandom. U međuvremenu najuspješniji među njima ne samo da sjede u prvim redovima, nego i surađuju s vodećim dizajnerskim kućama, a iza sebe imaju cijeli tim - njihov blog više nije samo hobi, on je postao unosan posao.

Poznati portal Fashionista odabrao je najutjecajnije modne blogere na svjetskoj sceni, koji ne samo da dobro zarađuju od svog bloga, nego imaju utjecaja i na krajnjeg čitatelja. Redakcija naglašava kako su promijenili kriterije od 2013. kada su također radili listu. Isključili su one blogove koji su došli do točke da više nisu samo posvećeni određenoj osobi nego su se proširili i na druge sfere. Također su se bazirali na one blogere koji promoviraju svoj osobni stil. Uspoređivali su također i brojke s društvenih mreža i doseg koji njihove objave imaju. Na listi su se našli Instagram, Twitter, Facebook, YouTube i Pinterest. Uspoređivali su i ekstenziju branda, odnosno proučavali su kako su blogeri iskoristili svoj utjecaj te kreirali originalne proizvode. Google je isto bio jedna od bitnih stavki, odnosno spominjanje dotičnih blogera i izvan njihovih osobnih blogova. I za kraj, tu je takozvani IT faktor, odnosno koga trenutno oglašivači vole i zašto. Neka imena su očekivana, dok su nas druga iznenadila.
 
Chiara Ferragni

1. Chiara Ferragni, The Blond Salad
Posve očekivano prva na listi je 27-godišnja Chiara Ferragni i njen blog The Blond Salad koja je ujedno uvrštena i na Forbesovu listu, a ima preko 3 milijuna Instagram pratitelja. Iza uspješne Talijanke danas stoji tim od 16 ljudi, a svi su redom ispod 30 godina. Ona je globalna zvijezda koja je podjednako popularna u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.
 
Aimee Song
 
2. Aimee Song, Song of Style
28-godišnja dizajnerica interijera zauzima drugo mjesto. Ona također ima nevjerojatnih 1.9 milijuna pratitelja na Instagramu, a njen YouTube kanal prati čak 28.000 ljudi.
 
Wendy Nguyen
 
3. Wendy Nguyen, Wendy's Lookbook
31-godišnja Wendy najpoznatija je preko svog YouTube kanala kojeg prati 600.000 osoba. Njen video 25 ways to tie a scarf ima primjerice nevjerojatnih 29 milijuna pregleda.
 
Kristina Bazan
 
4. Kristina Bazan, Kayture
Švicarska manekenka i blogerica, 21-godišnja Kristina, samo na Facebooku ima 1.1 milijun lajkova, a utjecaj ostvaruje i preko drugih društvenih mreža. Nju obožavaju dizajnerski brandovima, poput Louis Vuitton i Hugo Bossa, s kojima je surađivala.
 
 Julie Sarinana
 
5. Julie Sarinana, Sincerely Jules
29-godišnja Julie pokrenula je blog 2009. godine, a do sada je kreirala svoju kolekciju T-shirt majica.
 
Rumi Neely

6. Rumi Neely, Fashion Toast

31-godišnja Rumi otvorila je svoj blog 2007. godine, a njen stil je utjecao na brojne blogere koji su došli poslije nje. Surađivala je s raznim brandovima, a može se pohvaliti i s vlastitim brandom Are You Am I.
 
Nicole Warne
 
7. Nicole Warne, Gary Pepper Girl
U početku je 25-godišnja Nicole svoj blog lansirala kao vintage webshop, no počela je ubrzo i blogati u toj istoj odjeći te je tako postala jedna od najvećih online vintage posrednika u Australiji.
 
 Blair Eadie

8. Blair Eadie, Atlantic-Pacific

29-godišnja Blair je radila za brandove Gap i Tory Burch kad je pokrenula blog, a danas je brandovi vole jer svoje čitatelje mudro pretvara i u kupce.
 
Julia Engel
 
9. Julia Engel, Gal Meets Glam
23-godišnja Julia već sad ima jak utjecaj na društvenim mrežama, a njen blog ujedno nudi i linkove preko kojih možete kupiti stvari koje ona voli.
 
Nicolette Mason
 
10. Nicolette Mason
Mason piše mjesečnu kolumnu za Marie Claire i dizajnirala je vlastitu kolekciju za Modcloth. Trenutno je jedna od traženijih blogera, a poznata je i po tome što svoj blog koristi kao platformu na kojoj raspravlja i o socijalno osjetljivim temama.

Ostatak liste izgleda ovako:
11.Shea Marie: Peace, Love Shea
12. Bryanboy
13. Elin Kling
14. Zanita Whittington
15. Gabi Gregg, Gabifresh
16. Danielle Bernstein, We Wore What
17. Jessica Stein, Tuula Vintage
18. Susanna Lau, Style Bubble
19. Chriselle Lim, The Chriselle Factor
20. Jane Aldridge, Sea of Shoes

Zanimljivo je promatrati kako se na svjetskom tržištu blogeri pretvaraju u međunarodne zvijezde koje su od hobija napravile biznis te su redovno u medijima. U Hrvatskoj trenutno blogerska scena stagnira, a nakon doživljenog vrhunca, interes opada. Je li razlog tomu naše malo tržište ili hrvatskim blogerima nedostaje osjećaja za biznis? Činjenica stoji da s većom popularnosti određenog proizvoda dolazi do njegovog banaliziranja. No, isto tako je danas najlakše steći svojih pet minuta slave – kako opstati i eventualno to unovčiti, ipak ovisi o svakom pojedincu.

Na predstavljenoj listi nisu samo blogeri iz Sjedinjenih Američkih Država, nego i iz manjih europskih država. Upravo to je dokaz da se na stranom tržištu može uspjeti, no za to treba pratiti njihova pravila i uložiti puno više truda od objavljivanja kombinacija u neredovitim intervalima.

Mija Dropuljić
Foto: Instagram

Objavljeno: 04.02.2015. u 15:11

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p