SVJETSKA MODA

Top 3 kolekcije s milanske piste

Završio je Milano Fashion Week

Milano Fashion Week
 
Šest dana Milano je bio prijestolnica mode, pistom su prodefilirale brojne dizajnerske uspješnice koje su trendovski najavljivale povratak retro štiha raznih modnih dekada, a mi smo odabrali tri posve različite koje su se svojom vizijom istaknule pred očima probrane milanske publike. 

Prada
 Da genij za subverzivno nije ucrtan duboko u kreativni DNA famozne Miuccie Prade, pastelna tip-to-toe kolekcija predstavljena pred milanskom publikom ličila bi samo na jednu, pomalo bizarnu, patologijom nabijenu, petarpanovsku fiksaciju odrasle žene koja ne želi pobjeći od šestogodišnje verzije sebe same. No, saharoznoj paleti unatoč, dojam slatkaste djevojke koja se odijeva propisno vješto je izbjegnut i s laganim podsmjehom, na Pradin, pomalo subverzivan i uvrnut način, učinjen karikaturom. Istovremeno, doima se kao da se dizajnerica teleportirala u neku daleku budućnost i iz neke imaginarne SF priče, zamislila futuristički pogled na retro s vibrom šezdesetih. Broševi s floralnim motivima i mašne samo su značke koje podebljavaju slatkasti dojam djevojčice iz budućnosti.
     
Milano Fashion Week 
Poput nekog pastelnog tripa koji se poigrava s našim pretpostavkama i tjera nas da trljamo oči u nevjerici, ne bismo li se uvjerili što je stvarno, a što lažno, Prada je klišeiziranu ženstvenost zaogrnula twistom subverzivnog, eklektičnog, i prije svega – drugačijeg. Za razliku od razbacanosti boho-looka koji vlada pistama, Pradina je vizija strukturirana, laserski precizno odrezanih rubova. Dominantni materijal koji se provlačio kroz kolekciju djelovao je poput spužvastog svemirskog neoprena (koji smo navikli gledati u tamnoj paleti boja) dok su u realnosti komadi bili izrađeni od jerseya s dva lica. Motivi mnogostruko povećane molekule digitalnim printom utisnuti u tkaninu djelovali su poput čudesnih trodimenzionalnih vizualizacija koje izazivaju oko i tjeraju um da preispita samog sebe što je to upravo vidio. Kao da je kolekcija djelo genijalnog uma koji se želio zabaviti na, neki samo svoj, uvrnut način i ostaviti publiku da nakon showa ostane sjediti zbunjena ne znajući što je vidjela. Miuccia zna, to je jedino sigurno.

Luisa Beccaria
Evocirajući asocijacije na dokone aristokratkinje iz ruskih romana o tragičnim ljubavima koje svoje nesretne živote skončaju na željezničkim tračnicama, žene Luise Beccarie na milanskoj su pisti prodefilirale zaogrnute plaštem sofisticiranosti i nepobjedive ženstvenosti. Dizajnerski dvojac odmakao se od svojih tipičnih floralnih motiva i uronio u vintage viziju s pomakom, predstavivši jednu od najboljih, najpoetičnijih i najrazrađenijih kolekcija na milanskom tjednu mode.
 
Milano Fashion Week
 
Inspirirane ekscentričnom britanskom spisateljicom Nancy Mitford, kolekcija siluetom podsjeća na četrdesete godine uz dašak prethodnih modnih era, a vintage štih posebice je dočaran senzualnim detaljima poput dugih satenskih rukavica koje sežu iznad lakta, natruhama krzna, beretkama i dekadentnim mrežastim čarapama. Nijanse sive, crne i bijele razbijene su infuzijom plave boje, dok su podatnim i lepršavim materijalima suprotstavljeni oni krući poput tvida, flanela i vune. Poigravajući se kontrastima ženske osobnosti i spajajući snagu i ranjivost u jednom biću, Luisa Beccaria milanskoj je publici servirala epsku kolekciju za pamćenje.

Salvatore Ferragamo
Koračajući u smjeru bezvremenske klasike, no ne one konzervativne okupane u dosadi već viđenog, Massimiliano Giornetti predstavio je svoju dizajnersku viziju koja teži ka profinjenom minimalizmu i geometrijskoj, strukturiranoj suzdržanosti. Koloristički paneli protežu se čitavom kolekcijom dajući geometriji svojevrsnu dinamičnost. S naglaskom na linearnom, dugačke grafičke linije spajaju se u oku ugodan amalgam u color blockingu toplih boja i tamne crne, a asimetrični šareni patchwork donosi kolekciji dozu neočekivane razigranosti.
 
Milano Fashion Week
 
Ni Giornetti nije zaobišao trendovski retro štih pridodajući svojoj kreativnoj viziji dozu šarma tridesetih godina. THE komad bez premca je rebrasti pleteni pončo koji se doima poput kakvog moćnog plašta, a u Ferragamo verziji nosi se preko pripijene dolčevite. Na prvu može se doimati kako se radi o ničemu posebnom no kolekcija sadrži sasvim dovoljno klasike da premaši nosivost samo jedne sezone, a opet dostatnu dozu drugačijeg da ju smatramo inovativnom i zanimljivom. Majstorski.

Tina Lončar
Foto: Guliver Images/Getty Image
Objavljeno: 03.03.2015. u 13:39

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p