SVJETSKA MODA

Top 5 najpoznatijih modnih škola

Fakulteti na kojima žele studirati svi zaljubljenici u modu
Odabrati dobar fakultet oduvijek je bila prekretnica na početku svake karijere. Mnoge institucije će tvrditi kako su upravo one idealan izbor, ali tek se nekolicina njih uspjela etablirati kao jedne od vodećih destinacija mladih umova željnih znanja. Započeti u modi nije lako jer u kojem god području radili, očekuju vas visoki zahtjevi i potpuna predanost. U nastavku ćemo predstaviti top 5 modnih fakulteta koji će dobro pripremiti svoje polaznike te imaju uglednu reputaciju zbog svojih pomno osmišljenih programa, vrhunskih profesora, mogućnosti zapošljavanja i uspješnih dizajnera koji su ih pohađali.

 

1. Central Saint Martins, London


London je poznat po svojoj kreativnoj energiji i inovativnosti, što je odlika ovog najprestižnijeg sveučilišta kada je u pitanju modni dizajn. Konkurencija je ovdje daleko najveća jer se svake godine prijavi na tisuće studenata iz cijeloga svijeta, imajući na umu da će ovdje dobiti najkvalitetnije obrazovanje. Već preddiplomski studij nudi razne smjerove poput modnog dizajna pletiva, printa, nakita i teorije mode, a na diplomskom studiju studenti se mogu opredijeliti između ženske i muške mode, pletiva, tekstila i nakita, dok će modno novinarstvo razveseliti one koji priželjkuju raditi u jednom od vodećih modnih časopisa.

Cijene:

preddiplomski studij(BA): EU/UK studenti - 9000£ (po godini)
internacionalni studenti - 13 800£ (1 godina)
diplomski studij(MA): EU/UK studenti - 5310£(1 godina)
internacionalni studenti - 12 900£ (1 godina)

Poznati studenti: John Galliano, Riccardo Tisci, Alexander McQueen, Phoebe Philo, Gareth Pugh, Stella McCartney, Paul Smith, Zac Posen, Sarah Burton, Mary Katrantzou, Hussein Chalayan, Christopher Kane

 

2. Royal Academy of Fine Arts, Antwerpen


U malom belgijskom gradu Antwerpenu smjestila se akademija koja stoji uz bok vodećem St. Martinsu. Osnovao ju je slikar David Teniers još davne 1663. te je ovo jedna od najstarijih akademija takvog tipa u cijeloj Europi. Iako ima dugu tradiciju, popularnost ove institucije podigla je sredinom 80-ih čuvena grupa od šest studenta, poznata kao "Antwerpenska šestorka", koja i danas predstavlja neke od najcjenjenijih dizajnera. Škola je na glasu kao jedna od onih s najzahtjevnijim programom, od kojeg mnogi nažalost odustanu jer ne mogu pratiti brz tempo.

Cijene:

6000€ (po godini) - država subvencionira školarinu, čak i za strane studente

Poznati studenti: Antwerpenska šestorka - Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Dirk Bikkembergs, Walter Van Beirendonck, Marina Yee i Dirk Van Saene, Maison Martin Margiela, Raf Simons

 

3. Parsons The New School for Design, New York


Kao članica nacionalne udruge škola za umjetnost i dizajn, Parsons kotira visoko na ljestvici modnih odredišta novih studenata. Osim modnog dizajna, fakultet nudi najviše programa, i to čak njih 25! Izdvojili bismo modni marketing kao jedan od najzanimljivijih smjerova, jer su po završetku studija na raspolaganju mnoga stažiranja u nekim od vodećih kompanija kao što su Conde Nast, LVMH, Barney's i Saks. Od jeseni 2013. Parsons će svoja vrata otvoriti i na novoj lokaciji u Parizu te će to istovremeno biti najstarija i najnovija prekooceanska grana američkog sveučilišta.

Cijene: 36 800$ (po godini)

Poznati studenti: Marc Jacobs, Tom Ford, Donna Karan, Narciso Rodriguez, Jason Wu, Alexander Wang, Anna Sui

 

4. Fashion Institute of Technology, New York


Kampus od čak devet zgrada s predavaonicama, televizijskim i radijskim studijima, laboratorijima i galerijama nalazi se između sedme i osme avenije u New Yorku i broji preko 6500 redovnih studenata. Najimpresivniji dio jest muzej u kojem je izloženo više od 50 000 odjevnih predmeta i asesoara od 18. stoljeća pa sve do danas. Sa snažnim dizajnerskim programom naučit će svoje polaznike najboljim tehnikama i novim trendovima, ali FIT je zapravo idealno mjesto za studente koji se više žele baviti modom u vidu marketinga i PR-a, budući da je većina vodećih menadžera studirala upravo na ovom fakultetu.

Cijene:

preddiplomski studij(BA): USA studenti: 5768$ (po godini)
internacionalni studenti: 15 430$ (po godini)
diplomski studij(MA): USA studenti: 9198$ (1 godina)
internacionalni studenti: 16 704$ (1 godina)

Poznati studenti: Calvin Klein, Michael Kors, Carolina Herrera, Nina Garcia, Joe Zee

 

5. London College of Fashion


Sveučilište umjetnosti u Londonu može se pohvaliti s brojnim fakultetima svjetskog renomea, a jedan od njih je i London College of Fashion. Lista ponuđenih programa je podugačka, a osim standardnih preddiplomskih i diplomskih studija, nudi kratke tečajeve te ima poseban program za internacionalne studente. Najjači adut je modno novinarstvo koje je najpoznatiji kolegij takvog tipa u cijelom svijetu, a svojim polaznicima omogućuje stažiranje u Vogueu, Elleu i Harpers Bazaaru. Gosti predavači iz cijelog svijeta dolaze kako bi predavali na ovom studiju, a neki od njih su Roland Mouret, Jimmy Choo, Tom Ford, Donatella Versace i Alexandra Shulman.

Cijene:
preddiplomski studij(BA): EU/UK studenti - 9000£ (po godini)
internacionalni studenti - 13 800£ (1 godina)
diplomski studij(MA): EU/UK studenti - 5310£ (1 godina)
internacionalni studenti - 12 900£ (1 godina)

Poznati studenti: Jimmy Choo, Domingo Rodriguez, Paul Austin, Laura Hoffman, William Tempest, Harod Tilman

 

Ivan Miletić

Objavljeno: 24.05.2013. u 12:30

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p