SVJETSKA MODA

Top kolekcije sezone 1. dio

Grgo Zečić nam otkriva svoje favorite

U New Yorku su svakako briljirali Marc Jacobs i Alexander Wang, u Milanu nastavlja vladati sveti trojac: Prada, Jil Sander i Marni dok su London izvukli Burberry Prorsum, Christopher Kane i Todd Lynn. Ipak, najutjecajniji je Pariz koji ponovno lansira trendove koje će „modne biblije" pratiti kao ultimativnu modnu izjavu za proljeće-ljeto iduće godine. Mnogi od vas će odmahnuti rukom i pomisliti „zašto ću čitati o stvarima koje ne mogu kupiti" ali poanta je u opsegu utjecaja kojem ćemo svi biti izloženi „zahvaljujući" velikim proizvođačima odjeće koji kopiraju pret-a-porter dizajnere. Pogledajte smo izloge po gradovima diljem svijeta koji vrište: BALMAIN!!!!


Zašto smo svi "COMME DES GARCONS"


Papisa modnog svijeta, Rei Kawakubo, svoje revije prezentira kao misteriozne izjave čije poruke odjekuju dugo nakon što sama revija završi. Radovi Kawakubo seciraju se na najsitnije detalje koje onda mainstream dizajneri reinterpretiraju. Njen legendarni eklekticizam već dugi niz sezona slijedi Marc Jacobs koji ju ističe kao najveći uzor. Tu je i Consuelo Castiglioni za Marni koja dobar dio svog, ponekad perverznog opusa, ne duguje Pradi već upravo Kawakubo. Ono što Rei radi preuzeti će velika komercijalna imena pret-a-portera, a nakon njih slijede velike robne marke poput Zare, Manga i H&M koji preuzimaju te iste ideje i prezentiraju ih na mass market. Najnoviji dokaz? U ožujku ove godine Kawakubo se poigravala sa military motivima za tekuću jesen-zimu koji su bili vrlo konczini i radikalni, a  već sezonu nakon njene kolekcije „vojna tematika" u kontekstu uniformiranosti i boja vratila se u kuće Chloe i Celine, a Christophe Decarnin za Balmain u potpunosti je militalizirao svoje sada već slavne jakne podignutih ramena. Bez sumnje možemo zaključiti kako će se vojne jaknice vrlo brzo pojaviti u velikim lancima dućana. Kako je Kawakubo itekako svijesna svoje uloge pokazala je prošli tjedan ironičnom kolekcijom koja ismijava komercijalni mainstream, pogotovo trend naglašenih ramena. Kawakubo je manipulirala elementima konstrukcijskog kolaža koji slaže u kakofoniju za čije je tumačenje potrebno nekoliko povjesničara umjetnosti, psihologa i sociologa jer velika Rei odbija komentirati svoje kolekcije. Podignuta ramena koja su obilježila prošlu sezonu Kawakubo je razbacala na razne dijelove tijela da bi na taj način demonstrirala svoj besprijekoran osjećaj za sarkazam. COMME des GARCONS filozof ija još jednom će naći svoj put direktno u naš ormar iako često toga ni nismo svjesni.

 

BALENCIAGA zagovara couture na ulici


Nicolas Ghesquiere još je jedan dokaz moći Rei Kawakubo koju obožava uz Martina Margielu iz kojeg nikada ne izlazi u javnost. Teret Balenciage jedan je od najtežih u modnom svijetu ali Nicolas uspijeva nanovo modernizirati stari maison sa hrabrim zaokretima koji iz sezone u sezonu osciliraju. U ožujku nas je dočekala salonska Balenciaga sa majstorskim potezima drapiranja, a za proljeće-ljeto urbana i plemenska ulica ulaze u brak sa starim francuskim couture salonom. Ghesquiere producira odjeću budućnosti koja kombinira high-tech materijale sa klasičnima (pionir ovog procesa svakako je Junya Watanabe, učenik Rei Kawakubo). Njegova junakinja je plemenska ratnica koja se najsigurnije osjeća iza slojeva luksuzne odjeće koja je nastala zahvaljujući umovima iz Balenciaga laboratorija. Važnost Ghesquiere je u tome što postiže kompromis između dva potpuno različita svijeta i na taj način postavlja „staru" Balenciagu u „novi" kontekst. Lansira ju na ulicu, među trendsettere, u otkačene klubove i prestižne „upper east side" restorane... Ghesquiere je uspio u svemu onome gdje je, nažalost, zakazao poetični Olivier Theyskens za Ninu Ricci.

 

Siva apokalipsa u svijetu:  GARETH PUGH

Mladi Pugh postao je najpoznatiji modni prorok čija apokaliptična silueta okružena asimetričnim zahvatima osvaja svijet. Pughov minimalizam je subverzivan, mračan, gotičkog predznaka i ponekad perverzan. Poput Hedia Slimanea želi stvoriti odjeću koja nije androgena već heteroseksualna, odnosno, može egzistirati na oba spola bez da direktno narušava njihove glavne karakteristike. Gareth time ne stvara poremećenog androida već predlaže uniformu trenutnog stanja u društvu koje je često beznadno i sivo. Svojedobno smo se bojali da Pugh neće uspjeti u komercijalizaciji svojih kreativnih ekstremiteta ali ugodno je iznenadio sa nizom nosivih komada koji i dalje predstavlju ekscentrizam u koncept dućanima diljem svijeta.

 

Tajni pjesnik drapiranja: HAIDER ACKERMANN

Ackermann je najbolje čuvana tajna tjedna mode u Parizu i u kratkom roku je stekao kultni insajderski status kakav već desetljećima ima Azzedine Alaia. Malo je poznato kako je drapiranje u prvi plan vratio upravo Ackermann svojom gotovo pjesničkom siluetom kada je odjeća živjela sa svakim korakom modela. Bez sumnje, ono što je Alaia radio za oštru seksipilnost i visinu žene-amazonke, to Ackermann radi za besprijekornu romantičnu fluidnost. Također inzistira na slojevitosti ali tonovi su vrlo pročišćeni kako bi poruka bila što jasnija. Zahvaljujući glumicama kao što je Tilda Swinton, Ackermann postaje sve važnije ime u svijetu modnog dizajna iako se i dalje trudi boraviti izvan dosega reflektora. 

photos by style.com

Objavljeno: 12.10.2009. u 21:26

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p