SVJETSKA MODA

Trijumfalni odlazak Marca Jacobsa iz Louis Vuittona

Novi početak za slavnog američkog dizajnera
-->

Kada u modnim kuloarima započnu glasna šuškanja koja se ne stišavaju danima, budite uvjereni da će se u skorijoj budućnosti dogoditi nešto značajno. Subjekt ovosezonske priče za koju su mnogi vjerovali kako ima i dima i vatre bio je Marc Jacobs, samoprozvana rock'n'roll zvijezda svjetske modne scene. O njegovom potencijalnom odlasku iz Louis Vuittona modni su mediji javno spekulirali danima prije jučerašnje trijumfalne revije, kojom se dizajner pozdravio s moćnom pariškom kućom, na čijem je kreativnom čelu kraljevao dugih 16 godina.

Onog trenutka kada su stupili u Coure Carree, dvorište pariškog Louvrea u kojem je upriličena revija, većina modnih urednika i novinara znala je da je ovo Jacobsov posljednji show za Louis Vuitton. Lascivna scenografija uključivala je najveće hitove iz dizajnerovih prethodnih revija, koji su ovog puta bili kompletno zavijeni u crno, počevši od dizala iz kolekcije za jesen 2011. i vrtuljka iz kolekcije za proljeće 2012., pa sve do pokretnih stepenica (proljeće 2013.) i hotelske sobe (jesen 2013.).

Maštoviti setovi u kojima su svake sezone defilirali svjetski top modeli, pokazajući najnovije trendove za nadolazeću sezonu, tek su djelić magije koju je Jacobs stvarao pod okriljem ovog ogromnog modnog konglomerata, LVMH Moët Hennessy Louis Vuittona. Njegov izvršni predsjednik, francuski milijarder Bernard Arnault, od samih je početaka Jacobsu dao odriješene ruke kada je kreativnost u pitanju, jer se prema svojim dizajnerima nikada nije htio ponašati kao menadžer, smatrajući kako bi pravila i politike unutar tvrtke brzo uništile dizajnerski talent.

Bernard Arnault s Marcom Jacobsom

Atmosfera u kojoj je vladala inovativnost bez granica bila je plodno tlo za genijalnog američkog dizajnera, koji je pomogao u transformaciji Louis Vuittona od tvrtke koja je proizvodila prtljagu u jedan od najvrijednijih luksuznih brandova na svijetu. Osim kožne galanterije s potpisom Louis Vuittona, bogate dame u obzir su sve više počele uzimati i odjeću iz njihovih pret-a-porter kolekcija, a u 10 godina rada u Louis Vuittonu, Jacobs je uspio učetverostručiti profit ove etablirane modne kuće. Tome su svakako pridonijele i odlične suradnje s umjetnicima kao što su Steven Sprouse, Julie Verhoeven, Takashi Murakami i Richard Prince, s kojima je Marc lansirao neke od najlegendarnijih LV proizvoda.

Ipak, ogroman uspjeh koji je postigao u Louis Vuittonu za njega je istovremeno predstavljao vlastito prokletstvo. Radeći usporedo na kolekcijama za vlastiti modni brand u New Yorku i respektabilni francuski brand u Parizu, Jacobs se često nalazio u stresnim situacijama, koje je uglavnom riješavao uz pomoć izdašnih količina alkohola i droga.

Zbog problema s ovisnosti dvaput se prijavljivao u kliniku za odvikavanje, a prvi puta ondje je završio 1999. godine, kada je njegov poslovni partner Robert Duffy zajedno s prijateljima organizirao intervenciju. Prije nego se očistio od alkohola i droga, nerijetko se događalo da bi na posao u Louis Vuitton dolazio toliko pijan i nadrogiran, da bi ležao bez svijesti na sofi, a njegove kolege pokrivale bi ga dekom kako bi ga sakrili od pogleda Bernarda Arnaulta.

„To je potpuni klišej, ali kada bih pio, sam sebi sam bio viši, zabavniji i pametniji“, otkrio je Jacobs u razgovoru s New York magazinom 2005. godine. „Došao bih na posao i odmah zaspao i onda bih morao reći svojoj ekipi da dođu raditi u subotu jer smo u zaostatku, ali ja se tada uopće ne bih pojavio“.

Pod pritiskom rada na svoje tri kolekcije (u igru je 2001. godine ušla i njegova pristupačna linija Marc by Marc Jacobs), dizajner se ponovno odao porocima i prijavio u kliniku 2007. godine, samo dan nakon predstavljanja kolekcije za Louis Vuitton. Nakon što se konačno očistio, za Vanity Fair je izjavio: „Živio sam kao luđak. Radio sam i tulumario pa ponovno radio i tulumario. Pogledao bih preko svog ramena i vidio dizajnere koji tako žive pa sam zaključio kako bih tako mogao i ja, jer svi dizajneri su takvi, svi kreativni ljudi tako žive.“

Od 2007. godine do danas Jacobs je vrlo vjerojatno najzaposleniji čovjek u sezoni tjedana mode, jer dok završi s predstavljanjem svojih kolekcija u New Yorku, još uvijek ga očekuje Louis Vuitton, koji obično dolazi kao šlag na kraju mjesec dana dugog maratona mode. Kofein i nikotin danas su njegova pogonska snaga koja ga drži na nogama, stoga će mu napuštanje LV-a i usredotočavanje na vlastitu modnu marku u jednu ruku zasigurno dobro doći da odahne i posloži vlastite životne interese.

A jedan od njegovih velikih planova u suradnji s LVMH-om, konglomeratom koji je kupio udio u Jacobsovoj liniji kako bi mu omogućio financijsku slobodu da proširi svoj biznis, jest javna ponuda dionica Jacobsove tvrtke na tržištu. Ako je suditi po primjeru njegova američkog konkurenta, Michaela Korsa, vrijednost Jacobsove modne kuće mogla bi nakon izlaska na tržište naglo skočiti u vrijednosti i popularnosti te podići ovaj dizajnerski brand na znatno viši nivo.  


Spektakularnom, a po nekima i retrospektivnom revijom, zatvoreno je jedno veliko modno poglavlje u životu Marca Jacobsa, čiji je rad za Louis Vuitton jučer dobio svoju kulminaciju. Kolekciju koju je kreirao, Jacobs je posvetio svojim muzama, a na sjedalu svakog uzvanika ostavio je pismo koje je svojom ljepotom i iskrenošću ganulo mnoge. Također je završena jedna velika etapa za Louis Vuitton, koji je uz pomoć Jacobsove smjele i koketne mode, dramatičnih i zabavnih revija te zvjezdanih suradnji stasao u vodeći globalni modni brand, čije novo zaštitno lice sada mnogi s nestrpljenjem očekuju.  


Osim Marca Jacobsa, i Louis Vuitton je spreman okrenuti novo poglavlje. Nakon što je objavljena vijest o Jacobsovom odlasku s čelne funkcije, Bernard Arnault navodno već razmišlja da angažira Nicolasa Ghesquièrea, bivšeg Balenciagina dizajnera, za kojeg vjeruje kako bi u LV unio novu dozu kreativnosti. Osim toga, Arnault je u velikoj mjeri izmijenio kadrovsku križaljku ove modne kuće, kako bi brand učinio još poželjnijim među luksuznim klijentima.

Louis Vuitton se tako planira pomaknuti od svojih ustaljenih tradicijskih granica i preći u neke nove sfere, kojima vladaju viši cjenovni rangovi, ekskluzivna roba i mnogo selektivniji pristup klijentima. Također se planira usporiti ekspanzija dućana, kojih već ionako ima po cijelome svijetu, i umjesto sveprisutnih torbi s monogramom inzistirati na nešto decentnijoj, no svejedno vrlo luksuznoj kožnoj galanteriji, koju će znati cijeniti profinjene dame dubokih džepova.

H.B.

Photo: Guliver/Getty

 

-->--> -->
Objavljeno: 03.10.2013. u 12:16

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p