SVJETSKA MODA

Upoznajte najutjecajniju stilisticu na svijetu

Ime Katie Grand je institucija u modnoj industriji

Ako ste jedna od zaljubljenica u modu, koja na dnevnoj bazi prati događanja iz ove kreativne industrije, ime Katie Grand zasigurno vam je zapelo za oko. Pojavu ove modne stilistice na suvremenoj modnoj sceni jednostavno je nemoguće zaobići ili zanemariti, jer ona djeluje na doslovno sto strana - stilizira reklamne kampanje, odijeva celebrityje i dijeli svoje stručne savjete uoči važnih, 'blue chip' revija.

Prozvana od strane britanskih medija jednom od najutjecajnijih stilistica na svijetu, Katie svoju prestižnu poziciju zahvaljuje velikom talentu i još boljoj mreži poznanstava, koja ju je vinula u zvjezdano nebo. Naime, 42-godišnja Britanka 'kućna' je prijateljica dizajnera Marca Jacobsa i Miuccije Prade, a u svoju vjernu klijentelu ubraja visoko profilirane zvijezde poput Madonne, Ume Thurman i Scarlet Johansson.

Ipak, da sav uspjeh ne leži u poznanstvima, dokazuje i njena karijera, na kojoj je Katie započela raditi davno prije druženja sa svjetskim facama. Kada se sa 12 godina dogodio preokret u njenoj glavi te je umjesto štreberice odabrala ulogu cool djevojke, ovu slavnu urednicu moda je počela sve više uvlačiti u svoj uhodani sistem.

Odjevni eksperimenti i spajanje nespojivog bili su tek početak njene igre s modom, koji je svoje nastavke postupno dobivao s njenim odlaskom na studij. Katie je upisala najbolju britansku modnu školu Central St. Martins, na kojoj je isprobala gotovo sve kolegije; dizajn, marketing, novinarstvo i pletenje, no put ju je na kraju ipak odveo u modni tisak, kojim Katie suvereno caruje i danas.

Kada su ju upitali što ju čini najboljom u odnosu na ostale stiliste, uvijek vrlo prizemljena Katie okolišala je odgovoriti, no naposljetku je ipak dala opis s kojim bi se složila većina modnih insajdera: „Uistinu razumijem modu i povijest mode i rukotvorstva te doista cijenim sve te savršene stvari koje su dizajneri u prošlosti radili s odjećom. Trenutno je na sceni mnogo stilista koji zapravo i ne poznaju najbolje pozadinu mode. Kada pohađate modnu školu, godinama čitate magazine i kupujete odjeću, mislim da onda imate pravu edukaciju na temu modne povijesti. To vam uvelike pomaže u situacijama kada vam dizajner pokušava objasniti haljinu iz 1917. koju želi rekreirati. Znam kako ta haljina izgleda i što predstavlja, no nisam sigurna da drugi stilisti to znaju."

Njena karijera u tisku započela je jedne pijane večeri 1993. godine, kada je Katie posjetila londonsku izložbu svog bivšeg dečka i poznatog fotografa Rankina. Upravo ondje pao je dogovor između njih dvoje o lansiranju novog magazina, na čijim je prvim izdanjima slavna stilistica doslovno slagala papire zajedno i prelamala ih. Časopis je sada već legendarni i 20 godina star Dazed & Confused, u čijem je trećem izdanju Katie već uspjela poništiti anti-modnu politiku i snimiti svoje prve editorijale.

Nakon ove modne pustolovine u koju se upustila s Rankinom i Jeffersonom Hackom, s kojima je prema njenim riječima bilo urnebesno surađivati, Katie se preselila u časopis The Face, a titulu glavne urednice polugodišnjeg magazina POP uzela je 2000. Godine i ondje se zadržala još punih osam.

Upravo 2008. godine nastupa najveća prekretnica u njenoj karijeri, koju je Katie okrenula u svoju korist i uz pomoć izdavačke kuće Conde Nast lansirala vlastiti magazin Love, koji nam redovito donosi odlične i po nekim standardima kontroverzne naslovnice, koje časopisu donose odličnu zaradu (čime se baš i ne mogu pohvaliti druge modne tiskovine).

Osim vlastitom magazinu, u kojem ugošćuje najveće zvijezde modelinga, Katie danas također pridonosi mnogim drugim publikacijama, kao što su japanski i talijanski Vogue, magazini Visionaire, Numero i Big, te Harper's Bazaar, u kojem drži poziciju 'contributing editor'.

Uz sve navedeno, ovu moćnu stilisticu vežu bliske veze s dizajnerima Marcom Jacobsom, Gilesom Deaconom i Miuccijom Pradom, za čije modne brandove svake sezone stilizira revije. Osim spomenutih, tu je i niz drugih brandova za koje Katie radi kao savjetnica, a samo neki od njih su Giorgio Armani, Calvin Klein, Hugo Boss, Fendi, Lancome, Bottega Veneta, Loewe, Gucci i gore navedeni Louis Vuitton, Giles, Miu Miu i Emanuel Ungaro.

Kada je u jednom intervjuu otkrivala svoj opis posla na spomenutim revijama, Katie je istaknula: „Na reviji kuće Louis Vuitton sve je vrlo organizirano. Odjeća dolazi šest dana prije revije i vaš posao je da složite te komade u styling i budete sigurni da će se dobiveni rezultati svidjeti Jacobsu i njegovom timu. Proces rada kod Prade je mnogo teži za objasniti. Odjeću vidite tek uoči same revije, jer Miuccia doista vjeruje da se moda događa danas, a ne jučer. Ona sudjeluje na apsolutno svakom aspektu reviju i sve što morate napraviti je zapravo prilagoditi se njenim željama."

Ako ste se zapitali kakva je sama Grand u modnom pogledu, možemo reći kako se voli igrati odjećom i zagovara filozofiju u kojoj svatko nosi što želi i pritom ga boli briga za tuđe mišljenje. Najveća inspiracija joj je Miuccia Prada, koju smatra izuzetno pouzdanom ženom izvanrednog ukusa, a stilska ikona za nju je pokojna Isabella Blow, koja je doista uživala u modnim eksperimentima. Slatki grijeh su joj fenomenalne cipele Azzedinea Alaie, a svoj novac najradije troši na odjeću, magazine, knjige, cipele, torbe i teretanu.

Ova uvažena Britanka, koja je u svojim tinejdžerskim danima sanjala o karijeri dizajnerice nakita, danas je izuzetno moćna sudionica modnog biznisa, koja je u proteklim godinama uvelike pomogla u definiranju imidža brojnih modnih brandova. Iako radi od 0-24 i njen život je prilično kaotičan, Katie ne žali ni sekunde, jer osim što istinski uživa u svom poslu, njen bankovni račun svakim je danom sve deblji. Budući da njena dnevna zarada iznosi između tri i četiri tisuće funti, a u jednoj godini čak 40 dana radi samo za Louis Vuitton, možemo zaključiti kako se definitivno isplati biti vrhunski stilist!


H.B.
Photo: Guliver/Getty, Love magazine, Instagram

Objavljeno: 19.07.2013. u 13:35
Tagovi: Katie Grand, stilist

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p