SVJETSKA MODA

Upoznajte najveću obožavateljicu visoke mode

Sheikha Mozah bint Nasser al-Missned je ikona stila među aristokracijom
Kada pomislite na suvremenu aristokraciju, žena koja danas možda najbolje utjelovljuje pojam kraljice, katarska je 'prva dama' Sheikha Mozah Bint Nasser al-Missned. Druga po redu supruga katarskog emira, šeika Mozaha, jedna je od njegove tri žene, no svojim obrazovanjem, ambicijom i naposljetku bezvremenskom ljepotom istaknula se kao neprikosnoveni broj jedan u životu jednog od najbogatijih ljudi svijeta.

Katarska kraljevska obitelj, naime, prepuna je novca - šeik Mozah gotovo u cijelosti kontrolira teritorij države sa svojih 250,000 građana, koja leži na trećem najvećem izvoru prirodnog plina na svijetu. Njihova visočanstva stoje uz bok najbogatijih na svijetu, a mnogi spekuliraju kako je njihova vrijednost veća čak i od one Billa Gatesa.

Ova obitelj najbliža je dekadenciji starih kraljevskih obitelji, a Emirova supruga uvelike je pomogla u modernizaciji percepcije koju je svijet još donedavno imao o Katru kao bliskoistočnoj zemlji. Ona danas koristi svoj javni profil kako bi poboljšala život žena i mladih duž cijele regije, a naposljetku predstavlja mnogo više od žene koja nosi spektakularne kreacije.

Posljednjih deset godina Sheikha Mozah Bint Nasser al-Missned radi na poticanju obrazovanja i pismenosti na Bliskom Istoku, i to kroz seriju dobrotvornih udruga i fondacija, financiranih katarskim bogatstvom ulja i prirodnog plina. Žena koja posjeduje sedam počasnih doktorata učinila je mnogo za edukaciju, kako u Katru, tako i u drugim zemljama u regiji. Quatar Foundation, koji je u rukama njenog supruga, financirao je gradnju Education Cityja u Dohi i ondje doveo respektabilne američke fakultete. Osim velikog kampusa u Katru, Sheikha je također zaslužna za gradnju obrazovnih institucija u Gazi.

Od većine suvremenih pripadnica aristokracije, Emirova supruga jedna je od rijetkih koja doista izgleda kao da je rođena za tu ulogu, upravo onako kako bismo zamislili damu plave krvi. Kada je Sheikha Mozah u okolini, uvijek možete očekivati glamur, stil i sofisticiranost. Ona izgleda kao da je upravo izašla iz hollywoodskog filma 50-ih, a prepoznat ćete ju po raskošnim haute couture kreacijama i finim turbanima, koji su postali njen zaštitni znak.

Ova besprijekorna dama epitom je elegancije te prekrasno kombinira skupocjene haljine s hidžabom, dajući do znanja kako se i tradicija na Bliskome Istoku može interpretirati na moderan način. Sheikha Mozah vrlo je vjerojatno jedina osoba na svijetu, koja svaki dan, 365 dana u godini, provodi u couture haljinama. Njena nevjerojatna kolekcija basnoslovno skupih kreacija uglavnom sadržava potpise Jean Paul Gaultiera, Chanela, Diora, Stephanea Rollanda i naročito Valentina, modne kuće koja je od prošle godine u ekskluzivnom vlasništvu katarske kraljevske obitelji.

Njezino veličanstvo Mozah al-Missned kupuje komade koji prosječnu koštaju između 20 i 30 tisuća dolara, a njeni specijalno dizajnirani komadi nerijetko dostižu cijene od 100 000 dolara. Neki su računali kako je samo na 16 komada iz Chanel couture kolekcije ona potrošila 800,000 dolara, a budući da je svaki dan u coutureu, jasno je kako njena garderoba vrijedi milijune američkih dolara.

Sudeći po njenoj gracioznoj figuri, sasvim sigurno nikada ne biste rekli da je Sheikha Mozah svom suprugu rodila sedmero djece, a opčinjenost njome nije skrivao ni Vanity Fair, koji ju je svrstao na listu najbolje odjevenih dama plave krvi.

Samo jedan pogled na njenu pojavu dovoljan je da zaboravite sve hollywoodske dive na crvenom tepihu, zbog čega uživa status prave superzvijezde u svijetu političara, kraljevića i prvih dama. Njeni stylinzi primjer su Hitchcockove heroine koja se susreće s kraljevskom opulentnosti, začinjenom vrhunskom visokom modom, koja u njenom ormaru iz sezone u sezonu zauzima velikodušno mnogo prostora. Sheika Mozah Bint Nasser al-Missned tako iz dana u dan dokazuje da joj među suvremenom aristokracijom doista nema ravne. 


H.B.
Photo: The Fashion Spot, Guliver/Getty

Objavljeno: 03.05.2013. u 13:15

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p