SVJETSKA MODA

Urbane ratnice Miuccije Prade

Prada proljeće/ljeto 2014.

Na milanskom tjednu mode jedna je stvar sigurna; svi žele vidjeti što je pripremila Miuccia Prada, jedna od posljednjih pravih vizionarki svjetske mode, koja se poput svoje japanske kolegice Rei Kawakubo odbija pokoriti trendovskim diktatima modne industrije. Primjetno je da se većina dizajnera orijentirala na povratak 90-ih i time učinila kolekcije predvidljivima. New York Fashion Week prštao je od ziheraških kombinacija koje su mamile buyere sigurnom prodajom. London je ostao u znaku provjerene klasike kuće Burberry, a Milano je na klimavim nogama otvorila kuća Gucci s još jednom doslovnom verzijom sportskog glamura.

Iz svih navedenih razloga jasno je zašto Prada važi za jednu od najuzbudljivijih revija milanskog tjedna mode. Miuccia je nepredvidljiva, tvrdoglava, buntovna,  angažirana i spremna da vam servira poruku koju modni urednici sa zadovoljstvom dešifriraju.

Jučer predstavljena kolekcija nije bila iznimka. Ambijent Vie Fogazzaro 36, nakratko je postao izložbeni prostor poznatih uličnih umjetnika koji su za potrebe ove revije reproducirali svoja poznata djela. Miles "El Mac" Gregor, Mesa, Gabriel Specter, Stinkfish i ilustratori Jeanne Detallante i Pierre Mornet, kreirali su projekt nazvan 'The Heart of the Multitude' u kojem svatko od njih daje svoje osobno viđenje tema koje intrigiraju Miucciju Pradu. Feminizam, ženska snaga i moć, tako su dobili svoje vibrantne prikaze kroz djela koja su s gradskih zidova zaživjela na odjevnim komadima vrijednima nekoliko desetaka tisuća eura.

Ženska lica zaposjela su sportske haljine od džerseja, military kapute, mekane bunde, suknje A kroja i koktel haljine. Trend nošenja donjeg rublja kao odjeće u ovoj je kolekciji otišao korak dalje te su modeli nosili bogato ukrašene grudnjake preko svojih koktel haljina, džempera, ali i kaputa.

Sveprisutni sportski utjecaj ovdje je decentno provučen kroz sportske čarape/štucne u duginim  bojama, koje su izvezene raznobojnim kristalima. Modeli su na rukama nosili kožne narukvice s raznobojnim perima poput nekih modernih plemenskih obilježja koja su se sukobljvala s beskrajno elegantnim torbicama, koje možemo nazvati čistom klasikom. Rijetko kojem dizajneru bi pošlo za rukom stvoriti harmoniju u kaosu, a Prada je tu apsolutna prvakinja.

 

Ana Pavić

Photo: Getty/Guliver

 

Objavljeno: 20.09.2013. u 16:21

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p